latinica  ћирилица
12/05/2019 |  19:54 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Бијељина: Свечани дефиле и постројавање ратних јединица на тргу

Дан Војске Републике Српске и Дан Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука обиљежени су данас у Бијељини свечаним дефилеом кроз град и дочеком 16 застава ратних јединица из Семберије, чији су некадашњи припадници постројени на централном градском тргу.

Дефиле некадашњих припадника ратних јединица из Бијељине кретао се од касарне "Војвода Степа Степановић" до Градског трга, гдје су положени вијенце на споменик ослободиоцима, а потом у Спомен-соби у Музеју Семберије.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије данас је служио парастос за све погинуле борце Војске Републике Српске, а саслуживало је осам владика Српске правослане цркве.

Владика Фотије у бесједи је истакао да су сви погинули борци уградили животе у темеље Републике Српске и да је њихова жртва велика и слична жртви оних који су животе дали у Косовском боју 1389. године.

"Не смијемо заборављати ове велике људе који су били патриоте, а на првом мјесту били су православни Срби", рекао је владика Фотије.

Командант Трећег пјешадијског батаљона Роберто Гашић рекао је да се данас присјећају више од 23.000 српских војника, официра и подофицира који су дали животе у отаџбинском рату.

"Ово је дан када их се сјећамо, молимо за њихове душе, али и дан када позовемо преживјеле борце да би размијенили искуства и евоцирали успомене, све у помен и пијетет ових људи који су нам дали слободу", рекао је Гашић новинарима.

Предсједник Борачке организација града Бијељина Миодраг Стевановић рекао је да су бранили
свој народ, огњишта, државу и да су успјешно обавили задатак, те да се поносом стоје своји на своме.

Он је напоменуо да се данас обиљежава и Дан семберских јединица и да неће бити забољављени ни хиљаду њих из Семберије који нису дочекали слободу.

Поручник Зоран Зарић, припадник Специјалне бригаде "Гарда Пантери", рекао је да су се припадници ове бригаде 2. маја 1992. године постројили на истом мјесту гдје данас одају пошту погинулимим борцима Војске Републике Српске.

"Постројили смо се тада да бранимо српску нејач од повампирених непријатеља српског народа кроз вијекове и, Богу хвала, има нас и данас – сачували смо нашу Републику", рекао је Зарић и истакао да ће се увијек борити за Српску, како у рату тако и у миру.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да је у Бијељини пуно догађаја који су у вези са 12. мајом, међу којима је и Дан семберских бригада којих је било три.

"Ми нисмо жељели рат, али се морало бранити и одбранити да бисмо опстали на овим просторима", истакао је Мићић.

Према његовим ријечима, три рата у 100 година на овим просторима је много и мора се чинити све да се више не би понављали.

Данашњу свечаност организовала је Градска борачка организација, заједно са представницима ратних јединица, надлежним органима локалне самоуправе, представницима Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и уз благослов Српске православне цркве.