latinica  ћирилица
12/05/2019 |  21:14 | Аутор: СРНА

Свечано отворен 20. "Лут фест"

Јубиларни 20. међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" свечано је вечерас отворен у Културном центру Источно Ново Сарајево музичко-луткарским спектаклом - представом "Џумбус" у извођењу Позоришта "Верк 89" из Аустрије.

У име Наталије Тривић, министра просвјете и културе у Влади Републике Српске, Фестивал је званично отворила начелник Одјељења за савремено стваралаштво и креативну индустрију Данијела Павловић.

- Међународни фестивал `Лут фест`, по својој специфичној форми свакако заузима посебно мјесто на културној сцени Републике Српске и БиХ. Збот тога ова манифестација има континуирану подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске - навела је Павловићева.

Она каже да "Лут фест" значајно доприноси афирмацији позоришта и културног живота Републике Српске и БиХ, не само кроз промоцију луткарске умјетности, већ и на пољу едукације младе публике и на плану провођења стратешких циљева децентрализације културе у Српској.

- Након свих ових година улагања у овај фестивал можемо бити више него задовољни, имајући у виду да данас са поносом можемо рећи да у овом дијелу Републике имамо изузетно квалитетан фестивал намијењен најмлађима - рекла је Павловићева.

Отварању Фестивала претходио је перформанс уличног сликарства у част јубилеја под називом "Насликана анима кроз машту и стварност", Сликарске радионице "Палета" из Зворника, а посебну пажњу посјетилаца привукао је дјечији хор "Звончићи" из Зворника, као и изложба лутака.

У оквиру церемоније отварања додијељене су скулптуре "Златна анима" предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић и Министарству просвјете и културе Српске, покровитељима Фестивала, које ће бити накнадно уручене.

Поводом јубилеја, уручене су и плакете "Анима у срцу" за помоћ у реализацији Фестивала граду Источно Сарајево, општинама Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Пале, основим школама и вртићима Источног Сарајева, РТРС- и Новинској агенцији Републике Српске - СРНИ, као и истакнутом бугарском умјетнику и сараднику Фестивала Константину Каракостову, доценту на Академији за позориште и филм у Софији и професору на Санктпетербуршкој државној академији позоришне умјетности Алени Вученовић, академском вајару из Београда Драгану Раденовићу, те другим заслужним пријатељима Фестивала.

Предсједник Организационог одбора Фестивала и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић оцијенио је да је "Лут фест" једна од најзначајнијих и најквалитетнијих умјетничких манифестација у Републици Српској, која је прерасла у својеврсни "луткарски карневал", на велико задовољство и срећу малишана у Српској.

- Град Источно Сарајево и општине у његовом саставу широко раширених руку и отвореног срца, с радошћу израажавају добродошлицу и гостопримство луткарским умјетницима и педагозима са свих страна.. Ово је прилика да се најискреније захвалим покровитељу Фестивала предсједници Републике Српскк Жељки Цвијановић на подршци -  поручио је Ћосић.

Госте и учеснике 20. "Лут феста", међу којима су били и представници амбасада Бугарске и Аустрије у БиХ, поздравили су и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић и начелник Општине Пале Бошко Југовић.

Одлуком Савјета фестивала, Плакета "Златна анима Радослав Лазић" за допринос развоју луткарске умјетности биће додијељена професору Николају Наумовом /Русија/, за свеукупно стваралаштво на пољу развоја, афирмације и унапређења луткарства.

У част јубилеја фестивала, глумица и креаторка лутака из Београда Зорана Милошаковић Тасић, дугогодишња сарадница "Лут феста", специјално за дјечији карневал креирала је лутку - Балерину, коју поклања фестивалу.

Она ће ове године водити петодневну радионицу - Фолклор кроз луткарство "Приче из старог млина".

Идеја овогодишњег фестивала јесте слављење луткарске умјетности широм Српске и БиХ, организатор "Форум театар" Источно Сарајево, а на манифестацији ће учествовати 15 позоришта из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Хрватске, Бугарске, Италије, Аустрије, Естоније и Белгије.

Програми овогодишњег фестивала биће реализовани у 10 градова и општина Српске с циљем децентрализације културе и умјетности.

- Мото овогодишњег фестивала `Анима у срцу` слави љубав и велича луткарство, истичући значајан допринос Фестивала развоју луткарске умјетности у Републици Српској и БиХ - порука је директора Фестивала Витомира Митрића.

Фестивал суфинансирају град Источно Сарајево, општине Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Пале, Амбасада Аустрије у БиХ /Аустријски културни форум/.

Бронзани спонзор фестивала је Умјетничка ливница "Јеремић", Београд.

Спонзор фестивала је Туристичка организација Јахорина.

Генерални медијски покровитељи Фестивала су РТРС и Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

Медијски пријатељи су Фена, Елта ТВ, БНТВ, БХРТ и портали "Катера инфо", "Принцип њуз".