latinica  ћирилица
12/05/2019 |  21:18 | Аутор: РТРС

Приједорска Чешка бесједа обиљежила вриједан јубилеј - вијек постојања

Ове године обиљежава се 100 година постојања приједорског Удружења Чеха, као и 120 година од доласка Чеха у овај град. Тим поводом, на Мраковици је организовано традиционално дружење, на коме су учествовале бројне "Чешке бесједе" из Републике Српске и Хрватске. Презентовани су култура и обичаји народа ове земље.

Дружење на Мраковици, којем је присуствовало око 200 припадника ове мањинске заједнице, почело је традиционалном пјесмом посвећеној Републици Чешкој.

Иако већ генерацијама живе далеко од отаџбине, Чеси из Приједора, Бањалуке, Нове Веси и Маћиног Брда у Српској, али и Славонског Брода, Каптола, Бјелишевца и Липовљана у Хрватској, поручили су да Чешко културно насљеђе и те како чувају и његују.

Аленка Хрушка из Удружења Чешка бесједа Бјелишевац из Хрватска истакла је да је значај ових окупљања то што се друже и што чувају свој идентитет кроз језик, пјесму и плес.

- Ми се сви већ знамо између себе, и радујемо се сваком сустрету и дружењу. Ми смо свакако једна велика породица - истакла је Маженка Вавлек Андулајевић из Бањалуке.  

Чеси су у ове крајеве стигли након Анексије БиХ од стране Аустро-Угарске. Основали су многе индустријске погоне, донијели нове пољопривредне културе и алате. Отварањем Рудника жељезне руде у Љубији, чешки воз је довезао многе мајсторе, међу којима и Елу Латал, прву жену рударског инжињера у свијету.

- У суштини, ми смо помогли уопштено да данас ово изгледа као што изгледа и поносни смо на то - навео је Зденка Хајек, из Удружења Чешка бесједа Маћино Брдо из Прњавора. 

Амбасадор Чешке у БиХ Јакуб Скалник додао је да су многи од њих Чеси из 5. или 6. генерације и да су поносни на своје поријекло.

Приједорска Чешка бесједа на овај начин обиљежила је вриједан јубилеј - вијек постојања.

- Овим сусретом, хоћемо да приближимо, односно да будемо мост између нација, односно република. Прије су нам долазили и из Србије, али кажем, далеко је, не могу више долазити и то је штета - навео је Драган Храстек предсједник Чешке бесједе Приједор.

Главни циљ окупљања је испуњен. Чешка традиција и богато културно насљеђе отргнути су од заборава. И на крају, окупљени су поручили - иако живе далеко од Чешке, отаџбину ће заувијек носити у срцу.