latinica  ћирилица
13/05/2019 |  10:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Помпео у Бриселу прије састанка с Путином

Амерички државни секретар Мајк Помпео отказао је посјету Москви, али ће се ипак састати са предсједником Владимиром Путином и шефом дипломатије Сергејем Лавровим у одмаралишту Сочи, објавио је Стејт департмент.

Помпео је кренуо авионом из базе Ендрјуз у близини Вашингтона ка Бриселу, гдје ће са европским званичницима између осталог разговарати и о Ирану, прије него што настави путовање ка Русији.

Европске земље саопштиле су прошле недјеље да желе да очувају нуклеарни споразум с Ираном, али су одбациле "ултиматуме" Техерана, након што је Иран смањио ограничења у вези са нуклеарним програмом и запријетио потезима којима би могао да прекрши међународни пакт из 2015. године.

Објава Ирана о смањењу ограничења по питању складиштења нуклеарних материјала био је одговор на америчке санкције које су наметнуте након што је предсједник САД Доналд Трамп повукао САД из споразума са Техераном прије годину дана, наводи Ројтерс.

Помпео је требало да се састане с америчким дипломатама у амбасади САД у Москви, прије сусрета с америчким пословним лидерима, а првобитно је планирано да положи вијенац на гроб Незнаног јунака у част бораца против нацизма.

Помпео би сутра требало да отпутује у Сочи на разговоре са Путином и Лавровим.

Амерички државни секретар у Русију стиже неколико недјеља уочи самита Г–20 у Осаки, коме ће присуствовати амерички и руски предсједници Доналд Трамп и Владимир Путин.