latinica  ћирилица
13/05/2019 |  10:22 | Аутор: Б92

Торонто у финалу, Филаделфија у сузама

Кошаркаши Торонта савладали су Филаделфију са 92:90, поенима Каваја Ленарда у послљдњој секунди седмог, одлучујућег меча полуфинала Источне конференције. Торонто ће у финалу Истока играти против Милвокија.
Торонто - Фото: Screenshot/YouTube
ТоронтоФото: Screenshot/YouTube

Торонто иде у финале Истока, након што је уз велико пожртвовање, борбу и неизвесност, срећа умијешала прсте.

Торонто је у Ер Канада центру угостио Филаделфију у "мајсторици", која је попут оне на Западу између Денвера и Портланда била веома занимљива и неизвјесна до задње секунде.

Права резултатска клацкалица одвијала се читав меч. Шутерски екипе нису расположене ушле у меч, па је након прве четвртине Торонто постигао 18, а Филаделфија само 13 поена. У наставку се то ипак доста поправило, али ниједна екипа није могла да се одлијепи на било какву осјетнију предност.

У посљедњој четвртини Торонто је предвођен Ленардом играо фантастичну одбрану, успјели су да зауставе многобројне налете Филаделфије. У посљедњих десет секунди Ленард је пропустио прилику да са линије за слободна бацања донесе својој екипи предност од три поена.

То је искористио Џими Батлер и четири секунде до краја донио Фили изједначење.

Одговорност у тиму Торонта, као што је то био случај читаве сезоне, преузео је Кавај Ленард. "Канџа" је успио некако да створи ситуацију за шут, за све друге можда претежак, али не и за њега. Мора се напоменути да је имао много среће, јер је лопта неколико пута скакутала по обручу по истеку времена, али на срећу свих у Торонту, ушла у кош.

Након тога, играчи Торонта нису могли да крију одушевљење, док су са друге стране изабраници Брета Брауна били веома емотивни, па су се видјеле сузе код многих играча Филаделфије.

Торонто је до побједе предводио још једном нестварни Кавај Ленард са 41 поеном. Помоћ је имао у 17 поена Ибаке и то са клупе и 11 поена Сијакама.

У редовима Филаделфије истакли су се Ембид са 21, Редик са 17 и Батлер са 16 постигнутих поена.

Српски центар Бобан Марјановић није улазио у игру.

Торонто се пласирао у финале Источне конференције, гдје ће им противници бити Милвоки бакси, предвођени Јанисом Адетокумбом. Екипа из Канаде направила је већ велики успјех елиминисавши Филаделфију, што може играти велику улогу у задржавању Ленарда у Торонту.

Први меч финала Источне конференције између Милвокија и Торонта игра се у ноћи између сриједе и четвртка.