latinica  ћирилица
13/05/2019 |  11:30 ⇒ 12:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Нападнути саудијски танкери са нафтом за САД

Два саудијска нафтна танкера јуче су нападнута код обале Фуџејре, која припада Уједињеним Арапским Емиратима.

Министар енергетике Саудијске Арабије Халид ел Фалих рекао је да је у питању саботажни напад, чиме је како каже, доведена у питање безбједност снабдијевања свјетске нафте.

Саудијско министарство спољних послова саопштило је да су напади код обала УАЕ "опасне пријетње безбједности пловидби и међународној сигурности", преноси Ројтерс.

Један од два танкера био је на путу да укрца саудијску сирову нафту у луци Рас Танура, да би је послије испоручила купцима државне нафтне компаније Сауди Арамко у САД.

Труп танкера норвешке производње оштећен је непознатим објектом у близини луке Фуџејре, саопштила је компанија за управљање бродовима Томе.

Наведено је да је капетан брода "Андреа Виктори" саопштио да нико од чланова посаде није повријеђен, али да је направљена рупа на трупу горњег спремника.

Не постоји никаква опасност да брод потоне, додаје се у саопштењу.

Локални медији пренијели су је да је пуна носивост норвешког брода 47.210 тона.

Министарство спољних послова УАЕ саопштило је да су четири брода била предмет "саботажних операција" недалеко од територијалних вода УАЕ и да није било жртава.

Иран упозорава: Завјера

Истовремено, иранско министарство спољних послова затражило је разјашњење око тога шта се десило са два саудијска танкера.

Портпарол Абас Мусави изразио је забринутост због експлозија на танкерима и рекао да је потребно још информација о том догађају. И он је навео да је безбједност бродова и поморског саобраћаја у региону од највеће важности.

Такође је упозорио, да је Техеран против било какве "завјере оркестриране од оних који желе зло" и "страног авантуризма" који би подрили стабилност и безбједност региона.