latinica  ћирилица
13/05/2019 |  12:49 | Аутор: СРНА

ФЗО РС: Крајем године електронске здравствене картице и рецепти

У Републици Српској би крајем ове или почетком наредне године требало да почне спровођење пројекта интеграције здравствених установа, увођења електронских рецепата, као и прелазак са класичних здравствених књижица на електронске, рекао је Дејан Стојаковић, пројектни менаџер из Фонда здравственог осигурања Српске.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Стојаковић је током радионице за љекаре у Требињу истакао да ће прве електронске картице за грађане Републике Српске бити бесплатне.

- Увођењем електронске картице пацијент неће имати потребу да овјерава књижице, статус осигурања ће бити везан директно на садашњи систем Фонда. Очекујемо и транспарентније листе чекања. Пацијент ће знати гдје, када и у колико часова има заказан преглед - истакао је Стојаковић.

Драгана Криваја, пројектни менаџер у име спроводилаца пројекта интегрисаног здравстевног система, рекла је да је циљ радионица да се прије почетка пројекта обаве консултације са љекарима како би нове апликације и информационе технологије користили што правилније.

Она је навела да се пројекат интегрисаног здравстевног система спроводи у четири фазе у трајању од двије године. Вриједност пројекта интегрисаног здравственог система Републике Српске је 23 милиона КМ.