latinica  ћирилица
13/05/2019 |  13:04 ⇒ 13:20 | Аутор: СРНА

"Спорно учешће Приштине у НАТО вјежби у Хрватској"

Србија нема ништа против најављене НАТО вјежбе у Хрватској, али сматра да позивање лажне паравојске самопроглашеног Косова да у томе учествује није добро и говори о лошој намјери, рекао је министар одбране Србије Александар Вулин.

- Немамо ништа против да НАТО или било која друга организација на својој територији вјежба, нека то буде допринос колетивној безбједности. Али, позивати лажну војску, паравојску коју не признаје добар дио НАТО чланица, сматрамо да то није добро, нити добросусједски - рекао је Вулин.

Он је навео да Хрватска врло ријетко, нажалост, пропушта прилику да покаже колико им је стало до, како каже њихова предсједница Колинда Грабар Китаровић, "браће по оружју" /Албанаца/.

- Браћа сте по оружју једино када сте заједно ратовали против Срба. Је ли могуће да вам је једини разлог да се са неким побратимите буде борба против Срба? Је ли могуће да нисте успјели да нађете ниједну историјску везу, писца кога преводе у Хрватској, неког сликара познатог у Хрватској?" - упитао је Вулин.

Када је ријеч о изјавама званичника Тиране и Приштине о "великој Албанији", Вулин је рекао да је за Србију извор велике бриге заглушујућа тишина из Европе, оцјенивши да је то јасан показатељ да се о тој намјери не мисли сасвим лоше.

- То што Европа ћути, навикли смо, али забрињавајуће је што ћути Црна Гора и Сјеверна Македонија. Они на које се "велика Албанија" односи. Шта се то њима десило, па ћуте? Само Србија смије да проговори - рекао је Вулин.

Вулин је запитао шта би се десило да је јуче у Бањалуци, током обиљежавања Дана Војске Републике Српске, рекао да границе на Дрини нису нешто што је српски народ желио, те да треба да буду брзо обрисане, и не само на Дрини.

- Мислим да не би требало много минута да се Европа и све земље у окружењу огласе о томе - каже Вулин.

Коментаришући медијске написе о томе да се шверцом археолошког блага финансирају терористи, Вулин је рекао да је Европа дуго ћутала о томе да главни нарко-кланови који трују њихову дјецу по улицама, долазе са Космета.

- Сада то виде. Као што су ћутали о томе, сада ћуте о стварању "велике Албаније". Дочекаће да им се то зло деси и направи велику несрећу цијелом Балкану, само ако наставе да ћуте. Нека погледају своје улице и ко им трује дјецу, па ће да знају одакле је то дошло и шта су сами створили - истакао је Вулин.

Он је оцијенио да, нажалост, идеологија фашизма није поражена, када се види да се поново обиљежава Блајбург и да постоје људи који би да понове злочине у усташком логору Јасеновац.

- Када видите да се усташким и нацистички злочини релативизују, глорификују, да се говори да то и није било страшно, а ако јесте, онда је то било са добром намјером, онда видите да та идеологија није поражена - рекао је Вулин.

Осврћући се на могућност да контроверзни загребачки надбискуп у вријеме НДХ Алојзије Степинац буде проглашен свецем, Вулин каже да је згрожен јер је ријеч о човјеку који је вршио злочине над Србима у Другом свјетском рату.

- Замислите да неко помене да се неки Хитлеров капелан прогласи свецем?! Па, то никоме не би ни пало на памет. Не знам ни како викар усташке војске може да буде светац? Ваљда што су чинили злочин над Србима, па је то онда прихватљивије - рекао је Вулин.