latinica  ћирилица
13/05/2019 |  14:46 | Аутор: СРНА

Кански фестивал у уторак отвара врата

Фестивал ће отворити остварење "Мртви не умиру" америчког независног редитеља Џима Џармуша.
Кански фестивал (Фото:@THR) - Фото: Тwitter
Кански фестивал (Фото:@THR)Фото: Тwitter

У Кану 14. маја почиње 72. Међународни филмски фестивал на којем ће се до 25. маја 21 филм такмичити за главну награду, Златну палму.

Џармуш је 1984. године добио Златну палму за филм "Чудније од раја". Нови филм редитеља ће се такође такмичити за Златну палму.

На фестивалу се ове године очекују бројне звијезде, међу којима Квентин Тарантино, чији је филм у трци за главну награду, као и глумци Леонардо Дикаприо, Бред Пит, Изабел Ипер, и музичари Иги Поп, Том Вејтс, Елтон Џон и Боно Вокс.

Великан француске кинематографије Ален Делон, чији су односи са организаторима фестивала годинама били бурни, доћи ће да прими почасну Златну палму за животно дјело.

Амерички глумац Силвестер Сталоне ће на Канском фестивалу ексклузивно приказати снимке петог наставка серијала "Рамбо" на специјалној пројекцији приређеној као омаж глумцу.

Заштитно лице фестивала са главним постером на улазу у здање гдје се одржава филмска смотра, ове године је француска редитељка Ањес Варда, која је преминула прије два мјесеца.

Главну награду ће уручити жири чији је предсједник мексички редитељ Алехандро Гонзалес Ињариту.

У жирији ће бити између осталих америчка глумица Ел Фенинг, француски аутор стрипова Енки Билал и редитељи из Грчке и Француске, Јоргос Лантимос и Робен Кампијо. Златну палму је прошле године добио филм "Крадљивци" јапанског редитеља Хизоказуа Коре-еде.