latinica  ћирилица
13/05/2019 |  15:39 | Аутор: СРНА

Вулин: НАТО и ЕУ игноришу експанзионистичке амбиције Тиране

Експанзионистичке амбиције Албаније угрожавају мир и стабилност на Балкану, а ЕУ и НАТО игноришу идеју о формирању такозване "велике Албаније", изјавио је министар одбране Србије Александар Вулин.

Он је за ТАСС рекао да стварање "велике Албаније" и покушаји Тиране да стекне упориште на територији других земаља тренутно представљају велику опасност за Балкан. 

- Велика пријетња за Балкан је тренутно стварање "Велике Албаније" и покушаји Тиране да се стекне упориште на територији других држава, почевши од Црне Горе, Сјеверне Македоније, територије Косова и Метохије и дјела централне Србије - истакао је Вулин уз напомену да је Србија једина држава која се томе противи.

Вулин је упозорио да ће приступањем Сјеверне Македоније НАТО-у сви Албанци живјети у јединственој политичкој безбједносној зони, али и да је албански премијер Еди Рама изразио жељу да избрише границе између свих земаља гдје живе Албанци.

Српски министар напомиње да Албанци живе у четири земље на Балкану и да је то алармантно.

Вулин каже да уколико неко жели да ријеши национално питање Албанаца на Балкану, онда мора да се ријеши и национално питање Срба. 

- Не можемо дати нешто Албанцима а да не дамо исто Србима. Зато користим ову прилику да упозорим цијели свијет: Не играјте се ватром! Не стварајте "велику Албанију" на српској земљи - додао је Вулин.

"Велика Албанија" је паналбанска идеја о уједињењу свих територија гдје Албанци живе или су раније живјели, подсјећа ТАСС.

Руска агенција упозорава да би у том случају Албанци тражили дио грчке територије, пола Сјеверне Македоније, цијело Косово и Метохију, поједине територије на југу Србије, као и пола Црне Горе.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је раније да је Москва забринута због чињенице да је ЕУ пасивна у вези са иницијативом такозване "платформе Тирана", која је јасан позив на стварање "велике Албаније".