latinica  ћирилица
13/05/2019 |  15:45 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

Ђурић - Брату: Да избори на сјеверу Космета протекну без инцидената

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић данас је у разговору са шефом Мисије ОЕБС-а у Приштини Јаном Братуом нагласио да је важно да предстојећи избори за градоначелнике четири општине на сјеверу Космета протекну без инцидента и у демократској атмосфери.
Београд-Ђурић-Брату - Фото: СРНА
Београд-Ђурић-БратуФото: СРНА

Ђурић је нагласио да мора бити спријечен сваки, евентуални, покушај прекрајања изборне воље грађана од привремених институција самоуправе у Приштини.

Он је указао и на све чешће притиске Приштине на Српску листу и, како је рекао, занемаривање изборне воље грађана српске националности на Косову и Метохији.

Саговорници су се сагласили и да је потребно отклонити препреке за наставак дијалога Београда и Приштине и обновити напоре на изградњи међунационалног повјерења на терену, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

У недјељу, 19. маја, на сјеверу Косова и Метохије биће одржани ванредни избори за предсједнике општина Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и сјеверна Косовска Митровциа.

На изборе излазе кандидати Српске листе, Демократске партије Косова и покрета "Самоопредјељење" из албанске заједнице.

Из централне изборне комисије у Приштини саопштено је да је одређено 670 чланова бирачких одбора и да ће избори бити организовани на 87 бирачких мјеста.

Право гласа има око 60.000 бирача.

Ванредни избори у четири општине са српском већином организовани су јер су предсједници општина поднијели оставке након одлуке Приштине да уведе таксу од 100 одсто на српску робу.