latinica  ћирилица
13/05/2019 |  17:13 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Предложени закључци за рјешење мигрантске кризе у Унско-санском кантону

Посланици у Представничком дому Парламента Федерације БиХ са подручја Унско-санског кантона предложили су на данашњој тематској сједници закључке у којима се предлаже начин рјешавања мигрантске кризе на подручју овог кантона.
Представнички дом Парламента Федерације БиХ - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламента Федерације БиХФото: klix.ba

Предложеним закључцима од Владе ФБиХ затражено је да из текућег гранта додијели три милиона КМ за потребе Кантоналне болнице и домова здравља Унско-санског кантона.

Од Владе Републике Српске и МУП-а Српске тражи се да у координацији са Министарством безбједности у Савјету министара и Граничном полицијом БиХ успоставе већи ангажман у заштити границе између БиХ и Србије, те забране транспорт миграната преко територије Републике Српске у Унско-сански кантон.

Потписници захтјева од Савјета министара и Парламентарне скупштине БиХ траже да покрену процедуре измјене и допуне Закона о странцима, у којем би биле измијењене одредбе које се односе на ограничење броја лица које могу затражити азил у БиХ.

Од власти са нивоа БиХ затражена је и израда стратегије за управљање мигрантском рутом у БиХ, како би терет кризе био равномјерно распоређен на територији цијеле БиХ.

У предложеним закључцима од Владе ФБиХ тражи се да донесе одлуку о забрани вршења услуга јавног превоза миграната на подручју цијеле ФБиХ.

Посланици са подручја Унско-санског кантона затражили су од осталих посланика да подрже предложене закључке, јер сматрају да ће њиховим усвајањем бити ријешен велики проблем са којим се већ дуже вријеме суочава овај кантон. /крај/сј/аб