latinica  ћирилица
14/05/2019 |  08:28 ⇒ 23:32 | Аутор: РТРС

У Бањалуци укинуте ванредне мјере; у Приједору и Новом Граду критично (ВИДЕО)

Киша која непрекидно пада од недјеље причинила је велике проблеме становништву сјевера и сјеверозапада Републике Српске.
Костајница (фото: facebook.com/kostajnicacom) -
Костајница (фото: facebook.com/kostajnicacom)

Стање водостаја ријека у Српској можете пратити ОВДЈЕ.

23.15 Водостај ријеке Уне у Костајници у 22.00 часа износио је 452 центиметра што је за два центиметра више него сат времена раније и непрекидно расте.

23.00 На сједници Штаба за ванредне ситуације у Новом Граду вечерас су на снагу стављене ванредне мјере заштите од поплава. Водостај ријеке Уне у Новом Граду у 21.00 час износио је 511 центиметара што премашује коту редовних мјера од поплава.

22.15 Погледајте "Специјал" РТРС-а посвећену елементарним непогодама у Републици Српској.

22.00 Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је за РТРС да је у граду дошло до пораста водостаја Уне на 511 центиметара, што значи да се морају примјенити ванредне мјере заштите од поплава.

21.40 У Челинцу остаје на снази ванредна ситуација, тако да сутра неће бити наставе у основним и средњим школама, а неће радити ни вртићи.

21.35 Водостај ријеке Уне у Новом Граду је у порасту и у 21.00 час износи 511 центиметара, поврђено је Срни у локалном центру за обавјештавање.

Водостај је за седам центиметара у односу на мјерења у 18.00 часова.

Водостај ријеке Сане је у стагнацији од 20.00 часова и у 21.00 час износио је 542 центиметра.

Водостај ријеке Уне од јутрос је порастао за 39, а ријеке за Сане 40 центиметара.

21.30 Водостај ријеке Босне у Добоју вечерас износи 288 центиметара и испод је висине коте редовне одбране од поплава од 300 центиметара, рекао је Срни начелник Одјељења цивилне заштите Мирослав Милошевић.

21.00 Мјештани Гомјенице огорчени јер поново доживљавају исто што су и у мају 2014. Тврде да је насип у Гомјеници пробијен.

20.57 У мјесту Марјановићи на магистралном путу Бањалука-Челинац дошло је до новог одрона.

20.43 На локалном путу Борнзани Мајдан - Кмећани појавило се клизиште. Клизиште је онемогућило саобраћај на овом путном правцу.

Пут Бањалука - Бронзани Мајдан (Фото:facebook.com)

20.16 Детаљније о стању на поплављеним подручјима погледајте у Дневнику 2

20.15 Штаб за Цивилну заштиту општине Костајница очекује знатнији пораст водостаја ријеке Уне током ноћи, рекао је Срни начелник општине Драго Бундало.

19.45 Стање на подручју општине Шамац је редовно, ријека Босне је у кориту, док је ријека Сава мањом површином ван корита, али није направила штету, рекао је за Срну Боро Богдановић из Цивилне заштите Шамац.

Богдановић је истакао да је каналска мрежа на подручју општине у функцији и да нема опасности за становништво и имовину. 

19.00 Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је ситуација у свим мјестима угроженим поплавама повољнија него претходне ноћи, али да становници треба да остану на опрезу и предстојеће ноћи.

18.15 Више о стању на поплављеним подручјима погледајте у Српској данас

 

17.35 Усљед још увијек високих водостаја ријека Уне и Сане у Новом Граду почеле се су се пунити пијеском вреће које ће бити постављене на критичне тачке. Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је Срни да ће вреће са пијеском бити постављене на мјестима гдје се очекује да би вода могла у прећи редовну коту одбране од поплава.

17.07 Бањалучки Штаб за ванредне ситуације са градоначелником Игором Радојичићем укинуо је ванредну ситуацију због знатне стабилизације ријека Врбас и Врбање у шест бањалучких насеља - Врбања, Ада, Чесма, Лазарево Један, Залужани и Пријечани.

17.05 Ријеке Плива и Јањ у општини Шипово излиле су се усљед обилних падавина из корита и поплавиле шест кућа и 15 штала, рекао је Срни предсједник Скупштине ове општине Милан Плавшић.

Плавшић је истакао да су екипе са потребним возилима и механизацијом стално на терену, те да је ситуација под контролом.

17.00 Ријека Уна у Костајници и даље расте, али сада слабијим интензитетом, па је у 16.00 часова измјерен водостај од 439 центиметара, што је за два центиметра више у односу на сат раније, рекао је Срни портпарол општине Александар Пашић.

Он је навео да је тренутно најкритичнија ситуација у Улици Ранка Шипке гдје је поплављено неколико помоћних објеката, док је плављење стамбених објеката могуће у вечерњим часовима и у току ноћи. 

16.30 У општини Козарска Дубица проглашене су мјере редовне одбране од поплава, јер је водостај ријеке Уне, према посљедњем мјерењу, достигао 380 центиметара.

16.20 На подручју општине Језеро усљед обилних падавина излиле су се ријеке Плива и Јошавка и поплавиле велике ораничне површине, те више стамбених и помоћних објеката.

Она је истакла да сутра Основна школа "Вук Караџић" неће радити због безбједности ђака.

Ружичићева је рекла да је од сједишта општине једним дијелом одсјечено и село Љољићи јер су локални пут и мост према том селу затворени.

16.15 Погледајте како Бањалука изгледа из ваздуха

15.40 Прес конференција Координационог тима Владе Републике Српске

15.30 Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске рекао је да је Српску погодила природна непогода, али да се настојало дјеловати како би се избјегла већа материјална штета.

- Природна непогода нас је задесила, и тако треба да је посматрамо и доживљавамо. На нама је да санирамо штете, и спријечимо губитке људских живота, а мислим да смо у томе успијели - рекао је Вишковић на конференцији након састанка Координационог тима Владе Српске.

14.50 Водостаји ријека Сана, Јапра и Козице на подручју општине Оштра Лука су у паду, рекао је Срни начелник ове општине Драган Станар. - Стање се нормализује - рекао је Станар и додао да је и киша престала.

14.00 Поплављено насеље Ратковац у Прњавору.

12.50 У Бањалуци, Лакташима, Новом Граду, Челинцу, Приједору и Градишци стање у водоснабдијевању је уредно. У Костајници је уочено благо замућење воде, што је од раније познат проблем код овог водовода, гдје са јачим падавинама долази до замућења воде на изворишту.

12.48 На подручју општине Прњавор, због клизишта усљед обилних падавина, обустављен је саобраћај на путном правцу Црквена-Скакавци у Дрењику, а затворен је и путни правац Црквена-Шаринци, речено је Срни у Општинском штабу за ванредне ситуације.

Надлежна инспекцијска служба је по дојави о клизиштима изашла на терен и издала наредбу о обустави саобраћаја на овим путевима, а локалном становништву упућен је апел да због безбједности поштују забрану кретања моторним возилима у овом дијелу општине.

12.45 Стручне службе Јавне установе "Воде Српске" у пуној су приправности на цијелој територији Републике Српске и предузимају све неопходне мјере одбране од поплава у оквиру својих надлежности и у координацији са штабовима цивилне заштите и локалних заједница.

12.40 Сана се излила у неколико насеља и угрозила стамбене објекте

12.38 У Лакташима је проглашена ванредна ситуација због поплава.

12.35 Стање у Теслићу јутрос повољније

12.32 У Челинцу ванредна ситуација.

12.25 На подручју Бањалуке у шест мјесних заједница и даље је на снази ванредно стање, које траје од ноћас.

12.20 У Пријечанима ситуација повољнија него синоћ

12.05 Тренутно стање у Карановцу

12.00 Ниво ријеке Уне код Новог Града прешао је коту редовне одбране од поплава за 34 центиметра и има тенденцију раста, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

11.55 Ријека Сава и њене притоке у Брчком су од синоћ у порасту. У Шамцу је водостај Саве 379 центиметара, и сваких сат се повећава за око 12 центиметара. Ако овако остане, у Брчком би сутра могло доћи до прелијевања из корита Саве и притока, поручују из Одјељења за безбједност. Од ноћас је у Штрепцима, Исламовцу и Горњем Зовику саобраћај отежан, а у Омербеговачи угрожено је и неколико кућа.

11.50 У Семберији је у односу на јучерашњи дан Сава у благом порасту, и то за седам центиметара, док је проток Дрине на хидроелектрани Зворник 410 кубних метара у секунди, што је за 100 мање у односу на јучерашњи дан. Тек у наредним данима очекује се значајнији пораст водостаја Саве.

11.50 У општини Крупа на Уни вода се повлачи са поплављених подручја и ситуација је повољнија него претходног дана, рекао је Срни стручни сарадник за Цивилну заштиту Раде Милешевић. Према његовим ријечима, вода се повукла и из дијела мјесне заједнице Хашани, гдје је јуче било евакуисано једно домаћинство.

11.45 Ванредна ситуација проглашена је у Приједору, будући да је водостај Сане прешао коту од 460 центиметара која захтијева ванредне мјере одбране од поплава.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације, рекао је да су свим институцијама, организацијама и јединицама наложене мјере из овог степена одбране.

11.38 На подручју општине Прњавор усљед обилних и непрестаних падавина из корита су се излиле ријеке Лишња и Укрина, отежан је саобраћај на правцу Прњавор-Бањалука, а вода је ушла и у неколико домаћинстава.

11.25 У основним и средњим школама у Новом Граду и Костајници наставе неће бити ни сутра, закључено је јутрос на сједници општинског Штаба за ванредне ситуације.

11.20 Обилна киша која пада већ данима на подручју србачке општине довела је до изливања Врбаса који је заплавио око 40 домаћинстава у Старом Мартинцу, Разбоју, Лилићу и Kукуљама док је у једну кућу у Старом Мартинцу ушла вода, а поплављен је и већи број пољопривредних површина.

Фото: РТРС

Постоји опасност да ова ријека током данашњег дана угрози још већи број домаћинстава, како у овим тако и сусједним селима Лијевча поља, па се позива становништво да предузме мјере на заштити своје имовине.

11.15 Скупштине града Бањалука отказана је због ванредне ситуације на територији 6. мјесних заједница града Бањалуке, поручио је данас Предсједник Скупштине града Бањалука, Зоран Талић.

11.10 На Борју се јутрос појавио нови одрон, гдје је саобраћај обустављен.

Нови одрон/клизиште на Борју (фото: facebook.com/pzaustavljabl/)

11.00 На регионалном путу Сански Мост-Босанска Крупа у мјесту Доњи Петровићи, створило се клизиште које је затворило дио пута.

 

10.29 Водостај ријеке Босне у Модричи јутрос је износио 200 центиметара и нижи је за 100 центиметара од коте редовне одбране од поплава, изјавио је Срни општински самостални стручни сарадник за Цивилну заштиту Жељко Терзић.

10.20 Ријеке Сава и Босна на подручју општине Шамац су у кориту и за сада нема опасности од изливања, наводе из локалне Цивилне заштите.

10.17 У поплавном дијелу ријеке Врбање заплављено је 50 домаћинстава, највише у мјесној заједници Врбањци и насељима Читлук, Ново Село и Шибови, а евакуисано је и 15 лица.

Котор Варош (Фото: СРНА)

10.13 Састанак Координационог тима Владе Републике Српске за праћење стања усљед најављених обилних падавина биће одржан данас у Бањалуци у 14 часова УЖИВО на РТРС.

10.00 Ријека Уна у Костајници порасла је за само један сат три центиметра, рекао је портпарол општине Александар Пашић.

Према његовим ријечима, нема застоја у саобраћању на магистралном путу према Новом Граду и Козарској Дубици, проходни су и остали путни правци на подручју општине, али је саобраћај на регионалном путу у Палијином јарку отежан због преливања воде преко пута.

Уна (фото: Pixsell/Kristina Stedul Fabac)

09.55 Водостај Укрине на подручју општине Дервента јутрос је 114 центиметара и у порасту је за 10 центиметара по часу, али је ситуација за сада стабилна, саопштено је из Цивилне заштите.

09.51 Хидрометеоролошка ситуација у Републици Српској јутрос је нешто повољнија него протекле ноћи, рекао је Срни портпарол Републичке управе Цивилне заштите Жељко Стојановић.

Он је истакао да је значајно да је комплетан резервни састав Цивилне заштите града Бањалука ангажован у Челинцу, гдје ниво Врбање опада, а ријека Јошавка се још није излила.

09.50 Начелник општине Лакташи Ранко Карапетровић рекао је данас да су у насељу Трн поплављена три стамбена објекта, након што се излио канал који се улива у рјечицу Буковицу.

09.45 На састанку Штаба за ванредне ситуације општине Челинац јутрос је проглашена ванредна ситуација на подручју ове локалне заједнице усљед обилних падавина и непроходних праваца према Бањалуци и Котор Варошу.

Начелник општине Момчило Зељковић рекао је Срни да је више од стотину домаћинстава поплављено, највише у сливу ријеке Јошавке, а ништа боља ситуација није ни на обалном подручју Укрине.

09.40 На подручју општине Прњавор усљед обилних падавина из корита су се излиле ријеке Лишња и Укрина и заплавиле неколико објеката, потврђено у Општинском штабу Цивилне заштите.

Фото: РТРС

09.30 Градоначелник Бањалуке рекао је на прес конференцији да у Бањалуци остаје на снази ванредно стање у шест мјесних заједница, и то Врбања, Ада, Чесма, Лазарево 1, Залужани и Пријаковци.

09.15 У Бијељини су у протекла 24 часа пала 23 литра кише по метру квадратном, што је утицало на умјерен раст водостаја мањих ријека на подручју града, саопштено је из Градске управе.

09.10 Због изливања ријеке Сане на магистралном путу Приједор-Сански Мост, у мјесту Жегер, потпуно је обустављен саобраћај, а обилазница је преко Гомјенице.

На магистралном путу Бањалука-Челинац, у мјесту Марјановац, након интервенције дежурних служби повукла се вода, али је због санације одрона, још непроходно.

09.00 Ријека Сана излила се из корита у Приједору преко пута хотела, а вода је прекрила тениске терене који се налазе уз саму обалу.

Фото: РТРС

08.55 Магистрални пут Бањалука-Приједор у потпуности заустављен.

08.50 У Језеру је поплављена и за саобраћај затворена улица 21.новембра. 

Фото: РТРС

08.48 Ријека Сана излила се из корита у Приједору преко пута хотела, а вода је прекрила тениске терене који се налазе уз саму обалу.

Такође, Сана се излила и лијево до моста у Туковима. Тренутни ниво Сане у Приједору је 460 центиметара, што је 40 центиметара изнад критичне тачке која износи 420.

08.00 Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је јутрос гостујући на РТРС да се стање у Бањалуци смирује.
 

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић прогласио је ванредно стање у шест насеља уз водоток Врбање и низводно од ушћа ове ријеке у Врбас: у Врбањи, Ади, Чесми, Лазареву 1, Залужанима и Пријечанима.

07.50 Начелник општине Челинац Момчило Зељковић каже да је јутрос ситуација у центру општине стабилизована. Врбања је опала за скоро два метра, а Јошавка се враћа у своја корита.

07.25 У Лакташима је и даље критична ситуација са изливањем ријеке Врбас. Водостај се не повећава, али се и не смањује.

07.15 У Добоју ниво ријеке Босне стагнира

Фото: СРНА

07.00 Начелник општине Теслић Милан Миличевић рекао је да је јутрос стање у овој локалној заједници повољније и да су се, упркос киши која пада мањом јачином, током ноћи ријека Усора и рјечице повукле у своја корита, изузев појединих џепова.

Јошавка, Шњеготина (Фото: Слађан Девић)
Фото: РТРС

Јошавка, Шњеготина (фото: Слађан Девић)
Фото: РТРС

Јошавка, Шњеготина (фото: Слађан Девић)
Фото: РТРС

Јошавка, Шњеготина (фото: Слађан Девић)
Фото: РТРС

Јошавка, Шњеготина (фото: Наташа Тривић)
Фото: РТРС

Јошавка, Шњеготина (фото: Наташа Тривић)
Фото: РТРС

Ријека Врбас, Бањалука
Фото: РТРС

Ријека Врбас, Бањалука
Фото: РТРС

Приједор (фото: Град Приједор)
Фото: РТРС

Приједор
Фото: klix.ba

Начелник општине Мирослав Дрљача обилази кризна мјеста
Фото: СРНА

Приједор (фото: facebook.com/Prijedor24)
Фото: СРНА

Приједор (фото: facebook.com/Prijedor24)
Фото: СРНА

Село Грабовац, Бојићи (фото: Радана Радујковић)
Фото: РТРС

Село Грабовац, Бојићи (фото: Радана Радујковић)
Фото: РТРС

Хашани, Крупа на Уни (фото: Милијана Пејић)
Фото: РТРС

Челинац
Фото: РТРС

Чесма, ријека Врбања
Фото: РТРС

Чесма, ријека Врбања
Фото: РТРС

Чесма, ријека Врбања
Фото: РТРС

Костајница
Фото: СРНА

Врбице, Приједор
Фото: Facebook

Приједор
Фото: СРНА

Зворник
Фото: СРНА

Јошавка (фото: Славиша Бранковић)
Фото: РТРС

Јошавка (фото: Славиша Бранковић)
Фото: РТРС

Клизиште у селу Балтама код Камичана (фото: Борислав Кобас)
Фото: РТРС

Петрићевац, Бањалука (фото: К. Гајић)
Фото: РТРС

Новоселија, Бањалука
Фото: РТРС

Обилићево,Бањалука
Фото: РТРС

Данијел Петровић Бања Лука, Лазарево
Фото: РТРС

Приједор
Фото: РТРС

Приједор
Фото: РТРС

Чесма, Игор Тадић
Фото: РТРС

Насеље Ћеле,општина Нови Град, Данијела Додош
Фото: РТРС

Бањалука, обала Врбаса код Венеција моста, фото Биљана Стојнић
Фото: РТРС

Бањалука
Фото: РТРС

Пријеодор - Тукови
Фото: РТРС

Чссма, Делибашино Село
Фото: РТРС

Ријека Босна (Фото:Слађан Девић)
Фото: РТРС

Ријека Босна (фото: Слађан Девић)
Фото: РТРС

Пјешачки мост у Челинцу
Фото: Facebook

Село Врбашка, Градишка (фото: Огњенка Јовичић)
Фото: Facebook

Кукуље, Србац (фото: Драгиша Балабан)
Фото: Facebook

Чесма - Врбања
Фото: РТРС

Добој - насеље Баре
Фото: Facebook

Бања Лука - поплаве
Фото: Facebook

Поплаве, Република Српска (Фото:mondo.ba/)
Фото: Facebook

Бања Лука, Пријечани
Фото: РТРС

Бања Лука, Пријечани - поплава
Фото: РТРС

Горњи Раканиа, Нови Град (фото: Марко Недимовћ)
Фото: РТРС

Пријечани, Бања Лука
Фото: РТРС

Пријечани, Бања Лука
Фото: РТРС

Србац - поплаве
Фото: РТРС

Клашнице
Фото: РТРС

Трн, Бања Лука
Фото: РТРС

Петак, 17. мај 2019. / Слободан Манојловић, Друговићи
Фото: РТРС

Србац
Фото: РТРС

Србац - поплаве
Фото: РТРС

Чесма, поплаве
Фото: РТРС

Теслић - одрон на путу (Фото:Теслићке новине)
Фото: РТРС

Приједор - Тукови
Фото: РТРС

Приједор - Тукови
Фото: РТРС

Приједор - Тукови
Фото: РТРС

Ада Сокочница - Шипово
Фото: РТРС

Насеље Тукови
Фото: РТРС

Насеље Тукови
Фото: РТРС

Насеље Тукови
Фото: РТРС

Приједор: насеље Рашковац
Фото: РТРС

Приједор: насеље Рашковац
Фото: РТРС

Приједор: насеље Рашковац
Фото: РТРС