latinica  ћирилица
14/05/2019 |  09:31 | Аутор: СРНА

Вулин: Приштина мора бити заустављена у свом лудилу

Министар одбране Србије Александар Вулин је рекао, поводом најаве из Приштине да ће изградити "музеј геноцида на Косову", да ће Албанци урадити све да спријече дијалог и уплаше Србе, те истакао да морају бити заустављени у свом лудилу.
Вулин - Фото: РТРС
ВулинФото: РТРС

- Србија ће заштитити своје грађане и неће дозволити да им суди никакав терориста ОВК. Шиптари морају да буду заустављени у свом лудилу и Међународни суд за злочине ОВК мора подићи оптужнице против ОВК терориста - рекао је Вулин за "Вечерње новости".

Он је навео да Албанци могу да прекину дијалог, али не и да уплаше предсједника Србије Александра Вучића и натјерају Србију да престане са борбом.

- Њихове резолуције вриједе колико и њихова ријеч да ће испунити обавезе из Бриселског споразума. Значи, не вриједе баш ништа - додао је Вулин.

Посланик СПС-а Дејан Раденковић, родом са Космета, рекао је да је то нови трик Приштине у намјери да лидери косовских Албанаца избјегну одговорност пред судом за ратне злочине ОВК.

Он каже да овакве иницијативе имају за циљ да, прије свега Албанцима, сугеришу да су Срби криви за све, да се не би сазнало колико су Албанаца побили чланови ОВК и да на дневни ред не би дошло питање етничког чишћења, јер је 250.000 Срба, муслимана, Рома, Турака протјерано са Косова, а тај злочин су починили они који сада измишљају неке своје судове за геноцид.

- Бојим се да неће презати ни од тога да изазивањем нових сукоба покушају да избјегну руку правде. Рат је донио много несреће за све грађане на Космету и свако ко је одговоран треба да се нађе на оптуженичкој клупи, јер је то темељ будућег помирења и трајног мира - навео је Раденковић.

Предсједник парламента самопроглашеног Косова Кадри Весељи најавио је јуче изградњу "музеја геноцида на Косову" који би могао бити подигнут на жељезничкој станици у Приштини да би подсјећао на "прогон милион Албанаца од стране српских снага".

На предстојећој сједници парламента самопроглашеног Косова, Албанци желе да изгласају комисију, која ће документовати наводни геноцид, али и да покрене иницијативу за оснивањем међународног суда за злочине које су починили припадници српских снага, те да буде изгласана резолуција у којој пише да је "Србија починила геноцид" на Косову.