latinica  ћирилица
14/05/2019 |  10:44 | Аутор: РТРС

Селаковић: Присуство Вучића и Додика на Сабору СПЦ важно због јединства

Присуство предсједника Србије Александра Вучића и српског члана Предсједништва БиХ на сједници Сабора Српске православне цркве /СПЦ/ важно је због националног јединства и консензуса о питању од животне важности за српски народ, рекао је генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић.
Милорад Додик и Александар Вучић на Сабору СПЦ(Фото:Танјуг/Димитрије Гол) -
Милорад Додик и Александар Вучић на Сабору СПЦ(Фото:Танјуг/Димитрије Гол)

Он је навео да је једна од кључних тачака спајања интереса државе и Цркве Косово и Метохија и да јучерашњи разговор може само више да допринесе стварању минимума националног јединства око неких ствари око којих не треба да постоји спорење.

Селаковић је за ТВ "Пинк" рекао да присуство Вучића на Сабору представља озбиљан корак ка ономе на шта Његова светост патријарх српски Иринеј указује - да се створи једна врста националног јединства и консензус о питању од животне важности за државу и народ.

- Иако јучерашњи разговор није био лак, важно је да је до њега дошло и да смо изашли не као двије, већ као једна српска страна. Улога патријарха је велика, и све похвале, јер је имао мудрости да упути овакав позив двојици предсједника и да лични допринос који дјелује помиритељски и разумно за цијели наш народ без обзира гдје живи - рекао је Селаковић.

Према Селаковићевим ријечима, Вучић има јасан став да Црква има право на своје виђење и ставове.

Он је подсјетио да је патријарх рекао да се "Вучић јуначки бори" и указао и на озбиљне неизвјесности у тој борби, имајући у виду да је косовско питање једно од најкомплекснијих.

- Идеално рјешење постоји у нашим главама, али је далеко од реалности, предсједникова политика је да извучемо максимум у границама наших могућности. Разговор јуче није био нимало лак, али је био отворен - рекао је Селаковић.

Он је додао да су двије ствари на Косову и Метохији важне - народ и светиње.

Селаковић је рекао да је на Сабору осим питања Косова и Метохије било ријечи и о пројектима, од којих је неке Вучић сам иницирао, између осталог и да се заврши Храм Светог Саве.

Селаковић је навео да ће највећи дио мозаика у Храму ове године бити завршен.