latinica  ћирилица
14/05/2019 |  11:17 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Поплаве угрозиле Сански Мост

Обилна киша која протеклих дана константно пада изазвала је проблеме и у Федерацији. Општине Тешањ и Добој Југ су због изливања ријеке Усоре прогласиле и стање природне несреће од поплава.

Најозбиљнија ситуација је у Санском Мосту, гдје је издато упозорење Цивилне заштите за поплаве. Према подацима Федералног хидрометеоролошког завода БиХ и Агенције за водно подручје ријеке Саве, забиљежен је пораст нивоа ријека у цијелој земљи.

Грађани Санског Моста и даље се боре с поплавама које су изазвале обилне падавине. У центру града вода се излила на улице, пукле су одводне цијеви, јављају федерални медији. Ниво Сане у Санском Мосту у јутарњим часовима износио је 443 центиметра, скоро 200 центиметара изнад дозвољене границе. У мјесту Врхпоље, гдје се у Сану улива највећа притока Саница, збиљежен је водостај од 339 центиметара.

Општине Тешањ и Добој-Југ прогласиле су стање природне несреће, а ангажоване су службе цивилне заштите за заштиту и спасавање у овим општинама. Ријека Усора у Добој Југу, угрозила је већи број привредних субјеката, и повукла за око два метра у односу на јучерашњи дан. Ријека Лијешница код Маглаја већ се вратила у корито.

У школама у општини Усора настава је прекинута,  а постоји могућност прекида наставе и у опшини Добој Југ.

Ријека Босне се није излила из корита, , а тренутни водостај износи 280 цм, што је за 20 цм мање у односу на јучерашњи дан - истичу из Цивилне заштите Зеничко-добојског кантона

Проходан је и пут М-17 као и регионални пут Маглај-Завидовићи. Највећу штету у Жепчу претрпјели су привредни субјекти и путна инфраструктура у Љубатовићима, Бранковићу и Бистрици, док је у Ловници активирано клизиште",изјавио је за Фену директор Кантоналне управе цивилне заштите Џавид Аличић.

У Бановићима је проглашено стање природне несреће. Обустављен је саобраћај на регионалном путу Бановићи – Завидовићи.

На подручју Зеничко-добојског кантона саобраћај се одвија на свим путним правцима без посебних ограничења и застоја. Према подацима Кантоналне управе цивилне заштите снабдијевање електричном енергијом и водом је нормално.
Водостај ријека и свих водених токова је у стагнацији у односу на протекли период.