latinica  ћирилица
14/05/2019 |  12:44 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Пуна приправност и спровођење мјера одбране од поплава

Стручне службе Јавне установе "Воде Српске" у пуној су приправности на цијелој територији Републике Српске и предузимају све неопходне мјере одбране од поплава у оквиру својих надлежности и у координацији са штабовима цивилне заштите и локалних заједница.

У саопштењу из "Вода Српске" наводи се да су одговорили на све захтјеве Цивилне заштите и локалних заједница за обезбјеђење џакова са пијеском и механизације, те кадровске и техничке подршке за одбрану од поплава, те да су у сталној су комуникацији са осталим надлежним институцијама Републике Српске, Федерације БиХ и Србије.

Директор "Вода Српске" Мирослав Миловановић јутрос је посјетио критичне тачке на подручју Приједора, те се увјерио како тече санација ободног канала у Козарској Дубици.

"Потпорни зид у дужини од 465 метара поред ријеке Сане у Приједору, који је изграђен у оквиру пројекта хитних мјера заштите од поплава у Републици Српској, у потпуности је функционалан, захваљујући чему је спријечено изливање ријеке Сане према приједорском насељу Тукови", наводи се у саопштењу.

Из "Вода Српске" истичу да се у поподневним часовима на подручју Бањалуке очекује још један талас повећања водостаја Врбаса, након чега слиједи опадање.

Мјере ванредне одбране од поплава проглашене су јуче у поплавним подручјима Дубичка раван и средња Посавина.

У поплавним подручјима Семберија-Посавина, Лијевче поље и Србично-ножичка раван водостаји ријека још су испод кота редовне одбране од поплава.

На подручју више општина и градова у Републици Српској јуче је нагло порастао водостај бујичних водотокова и ријека, због чега су стручне службе "Вода Српске" у пуној приправности.