latinica  ћирилица
14/05/2019 |  12:53 | Аутор: СРНА

УКЦ: Добијен сертификат "Болница-пријатељ беба"

Клиника за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Репулике Српске добила је данас сертификат о акредитацији у оквиру пројекта Уницефа "Акредитација болница-пријетељ беба", што представља знак испуњавања стандарда који се односе на подршку породиљама да промовишу дојење.

Директор Агенције за сертификацију, акредитацију и унапређење квалитета здравствене заштите Републике Српске Синиша Стевић рекао је да је Клиника за гинекологиу и акушерстзво УКЦ-а Српске успјешно испунила све захтјеве стандарда и заслужно добила сертификат.

- Ријеч је о пројекту који траје низ година уназад и који се, осим на промоцију дојења, односи на друге ствари, као што је приступ особља пацијентима, те на боравак мајке и дјеце у собама, али и успостављање првог контакта мајке и дјетета - рекао је Стевић новинарима у Бањалуци.

Начелник Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ-а Српске Весна Ећим Злојутро изразила је задовољство добијеним сертификатом који потврђује да је ова клиника спремна да прати све што подразумијева савремено акушерство.

- То није смао промовисање дојења, него и другачији приступи када је ријеч о односу породиље према њеном новорођенчету, али и здравственог радника према пацијенту - рекла је Злојутро.

Она је захвалила руководству УКЦ-а Српске што је омогућило да се набаве неопходне ствари и уведу процедуре, што је захтијевало ангажман већег броја људи.

Злојутро је навела да је процес акредитације трајао око двије године, у оквиру чега су одржана многобројна предавања, едукације, те увођење стандарда према препорукама свјетске здравствене организације.

Генерални директор УКЦ-а Републике Српске Владо Ђајић рекао је да је добијени сертификат доказ да ова здравствена установа прати европске и свјетске стандарде и да се труди да буде на нивоу свјетских здравствених центара.

- Инсистираћемо и да све друге клинике прате свјетске токове у свом раду, чиме ћемо допринијети да здравствена услуга у Српској буде на највишем нивоу - рекао је Ђајић.