latinica  ћирилица
14/05/2019 |  14:50 ⇒ 15:13 | Аутор: РТРС

Васић за Инсајдер: Прошло је вријеме бонских уништења Српске!

Прошло је вријеме бонских уништења Српске. То би значило крај ОХР-а и крај БиХ. Ја, ипак преферирам природан распад и утемељено осамостаљење Српске - каже у интервјуу за Инсајдер Рајко Васић, високи функционер СНСД.
Рајко Васић - Фото: РТРС
Рајко ВасићФото: РТРС

ИНСАЈДЕР: Посљедњих неколико мјесеци Босну и Херцеговину посјетио је скоро комплетан политички, војни и обавјештајни врх Сједињених америчких држава. Шта нам то Амери спремају?
ВАСИЋ: Гвожђа НАТО Пакта. За НАТО је сада најпреча БиХ. Преча од Србије. Јер, Србија је довољно разједена, правима које је добио НАТО и анационалном позиционом и опозиционом гарнитуром, да ту не треба трошити енергију. Већ је трошити да се сломи БиХ, односно Република Српска. Ако та кочница не попусти, неће ни Србија тако лако, званично и формално, ићи у НАТО. Улазак БиХ у НАТО, најпрече је и за ЕУ. Никакво формирање Власти, приступни пут ЕУ, напредак економије, грађани, људска права...

ИНСАЈДЕР: Српски члан Предсједништва БиХ и предсједник СНСД Милорад Додик протеклих неколико седмица посјетио је Ватикан, Анкару, Тирану. То је доскора било незамисливо да Додик посјети ове престонице. Шта је позадина ових посјета и који је њихов циљ?
ВАСИЋ: Нема ту велике позадине. То је све по сили закона предсједавајућег Предсједиштва БиХ. Осим што је посјета Ватикану могуће дугорочније профитабилна за осносе Хришћанства и Ислама. Јер, Ватикан, да се гади Додика, никада га не пи примио у посјету. И јер одлуком о Међугорју, даје одређене знаковитости. Сарајево би требало више да се брине Ватиканом него Русијом. Али, Сарајево је веома краткогледна локација.

ИНСАЈДЕР: Министар безбједности и високи функционер СДС Драган Мектић објавио је свом твитер налогу "да је револуција једино рјешење и позвао народ да силом сруши багру са власти". Ваш коментар?
ВАСИЋ: Мектић је Будала. Сви смо ми будале. Само је Мектић званична будала. Јер не разликује једну врсту иступа кад си на функцији и другу, кад ниси на функцији. Он наноси огромну штету Србима, Српској и СДС.
Зато је и дошао на ту функцију. Према томе, ово о револуцији је тако Витинка (сасвим природно оп.а.) за њега. А што он не зна шта је револуција, шта су избори, шта је власт, шта је парламентарна демократија... то је, веома често, тако српски. Не треба, дабоме, бити наиван. То је став странаца. Запада. Украјина, Мајдан, то им је циљ.

ИНСАЈДЕР: Јутрос је пола Крајине под водом, исто тако и Теслић, пут Приједор Бањалука је затворен, проглашено је ванредно стање у Бањалуци, Челинцу, Приједору... Како коментаришете изјаву премијера Вишковића дату неколико часова прије него што су почеле нове поплаве у Српској "да ситуација није ни близу алармантна као што је била 2014. године и да грађани уз дозу опреза прате дешавања и да вјерују информацијама институција, те да не подлијежу шпекулативним писањима портала који изазивају непотребну панику"?

ВАСИЋ: Стање није ни по Вишковићу ни по Порталима. И једни други би требали да буду реалнији. Али поплаве реалности су неповратно прошле. Остале су нам само ове, стварне.

ИНСАЈДЕР: Ко је, по Републику Српску, најбоље рјешење када је ријеч о избору за предсједника СДС, Шаровић, Миличевић или Говедарица?
ВАСИЋ: Са Миличевићем ће најбезболније и најтише да даље иде силазном путањом. Шаровић је колаборацијом са пробосанцима, потрошио све своје српске мандате, па и унутар СДС. Говедарица је у цијелом пројекту есдеесовања и сарадње са Странцима, показао аналфабетизам и нарцисоидност, чија мјешавина постаје канцерогена.
Прије неког времена је било јасно да је СДС прешао линију заустављања, стабилизације и повратка. Моја препорука је био Цицко Бјелица. Стари СДС-овац, који, можда, може окупити још таквих. СДС-у је потребан повратак на српско појило, градња странке као политичке организације и јасно национално изјашњење о Републици Српској.

ИНСАЈДЕР: Да ли је Додику била грешка да одмах након избора удари по ДНС и смањи капацитет ове странке, а у власт уведе дојучерашње најљуће противнике Чавићев НДП и дијелове СДС? И како уопште гледате на Додикове потезе након избора када је ријеч о политичкој сцени РС?
ВАСИЋ: Додик је у фази, дошао је на тај ниво, када користи све око себе за поткивање своје позиције и даље јачање својих политичких корака.
То што ради другима, потпуо је технолошки легитимно. То бих и ја радио. Што се тиче ДНС-а, сами су довели до тога. Мене брине СНСД. Јер, Додик користи и СНСД, једнако као и друге. Па СНСД стагнира. Што није добро за Српску, прије свега.

ИНСАЈДЕР: Да ли ће, по Вашем мишљењу, Валентин Инцко посегнути за бонским овлаштењима и које би то посљедице могло изазвати по опште стање у БиХ?
ВАСИЋ: Прошло је вријеме бонских уништења Српске. То би значило крај ОХР-а и крај БиХ. Ја, ипак преферирам природан распад и утемељено осамостаљење Српске.

ИНСАЈДЕР: Аналитичари Вашег блога тврде да је и даље актуелан Ваш текст под називом "Опкољавање" с краја 2013. године у којем сте наговијестили многа дешавања. Да ли на дјелу и даље имамо нека опкољавања и каква?
ВАСИЋ: Волим да извикујем да сам политички филозоф. Али политички памтилац нисам. Не сјећам се шта сам писао 2013. године. Ипак је блог Самосталност Српске само дневно реаговање и категорисање, што јесте храброст, али није епохалност. Мада, често, настојим да кажем нешто битније и трајније, колико могу да досегнем. Ако је опкољавање Српске у питању, онда је оно данас појачано. Учествује и Србија. Вучић користи Додика, Додик Вучића, а обојица користе патријарха. Они то знају али патријарх још не зна.
А Србија је такође опкољена, опкољенија него што је била. И, Србија је опкољена и изнутра.

Извор: Инсајдер