latinica  ћирилица
14/05/2019 |  19:13 ⇒ 19:17 | Аутор: Независне

За шверц наркотицима Сумоњи двије године, Томашевићу осам мјесеци

Бањалучани Владимир Сумоња (29) и Лука Томашевић (26) данас су у бањалучком Окружном суду осуђени на затворску казну од двије године и осам мјесеци због шверца марихуане, спида и екстазија.
Осуђени за шверц наркотицима - Фото: nezavisne novine
Осуђени за шверц наркотицимаФото: nezavisne novine

Сумоња је осуђен на двије године, док је Томашевић добио осам мјесеци затвора, а у казну ће им бити урачунато и вријеме проведено у притвору.

Образлажући пресуду, судија Бранимир Јукић рекао је да је Вијеће промијенило класификацију те да се у овом случају ради о основном облику кривичног дјела, јер није доказано да су дјеловали заједно. Како је навео, будући да је Сумоња раније осуђиван, што му је отежавајућа околност, добио је вишу од минималне казне. Као олакшавајућу околност за Томашевића, Суд је цијенио то што је раније једино кривично дјело починио у саобраћају. Такође, Вијеће је узело у обзир и приговоре браниоца да су неки од доказа Тужилаштва незаконити и оно нису били уважени. Тужилаштво ће се највјероватније, како сазнајемо, жалити на ову пресуду.

Марко Микеш, Сумоњин адвокат, рекао је да у овом случају нема заједничког дјеловања између његовог клијента и Томашевића, већ се ради искључиво о основном облику кривичног дјела које је блаже за учиниоце.

- Опет сматрам да је казна затвора превисоко одмјерена, а прије свега да Сумоња није учинио ни основни облик кривичног дјела - каже Микеш.

Према пресуди, Сумоња и Томашевић су шверцовали наркотике од јануара до 9. новембра 2018. године, а од њима познатих особа куповали су дрогу и држали је у викендици у бањалучком насељу Побрђе ради даље продаје. Када их је полиција открила у Улици Франца Шуберта њих двојица покушали су да униште наркотике и сакрију трагове, а када су видјели да су им полицајци дошли пред викендицу и позвали их да изађу, зачуло се: "Попадаћемо, не гине нам затвор, бацај прах у судопер и пуштај воду". Током њиховог хапшења на полицајце је с крова викендице скочио твор, за којег се најприје тврдило да је бачен пред полицајце, али је касније ипак утврђено да је ова животнија сам искочила. Приликом претреса викендице и њихових станова полиција је тада пронашла око 2,4 килограма сканка, 218 грама спида те 131 грам екстазија.

Сумоња и Томашевић пали су у акцији "Таргет" почетком новембра прошле године. Томашевић је тада признао да је дрога његова, док је Сумоња изјавио да с тим нема везе и да се случајно задесио у викендици, али да је дрогу која је пронађена код њега набавио за личне потребе. Иначе, Сумоња је одраније познат полицији по кривичним дјелима и досад је осуђиван више пута, а између осталог и због шверца наркотицима. Осуђиван је и за оштећење туђе ствари, напад на службено лице, насилничко понашање и наношење тешких повреда.