latinica  ћирилица
14/05/2019 |  22:49 | Аутор: sputniknews.com

Путин и Помпео потврдили почетак поправљања руско-америчких односа

Предсједник Русије Владимир Путин и државни секретар САД Мајк Помпео имали су солидан, конкретан разговор, у којем су потврдили почетак поправљања руско-америчких односа, изјавио је помоћник руског предсједника Јуриј Ушаков након састанка у Сочију, који је трајао нешто више од сат и по.
Путин и Помпео (фото: Sputnik / Alekseй Družinin) - Фото: СРНА
Путин и Помпео (фото: Sputnik / Alekseй Družinin)Фото: СРНА

Према његовим ријечима, главна тема састанка били су међународни проблеми, ситуација у Сирији, Сјеверној Кореји, Авганистану, Либији и Ирану. Важна тема разговора били су и стратешка стабилност и неширење наоружања, као и могућност продужавања Споразума о стратешком офанзивном наоружању, чији рок истиче у фебруару наредне године.

Током састанка било је ријечи о могућем састанку Путина и америчког предсједника Доналда Трампа на јунском самиту Г20 у јапанској Осаки. Помпео је пренио Путину да је предсједник САД заинтересован за сусрет с њим у Осаки. Руски лидер је пренио америчком државном секретару да је Русија отворена за такав контакт, навео је Ушаков и додао да се нада да ће почети конкретни, практични кораци за припрему састанка двојице шефова држава.

- Свима би користило да састанак Путина и Трампа у Осаки буде одржан у пуном формату - рекао је Ушаков.

Помоћник руског предсједника је оцијенио да, за сада, нема видног напретка у односима САД и Русије, али да је америчка страна испољила радно расположење.

Састанку одржаном у предсједничкој резиденцији "Бочаров извор" у Сочију с руске стране су присуствовали директор Службе за спољни обавјештајни рад Сергеј Наришкин, министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, помоћник руског предсједника Јуриј Ушаков и директор Одјељења за Сјеверну Америку Министарства иностраних послова Русије Георгиј Борисенко.

С америчке стране на састанку је био амбсадор САД у Русији Џон Хантсман, специјални представник САД за рјешавање сиријске кризе Џејмс Џефри, вршилац дужности замјеника државног секретара САД Филип Рикер.

Предсједник Русије је уочи почетка састанка изјавио да је током недавног телефонског разговора с предсједником САД Доналдом Трампом стекао утисак да је амерички лидер заинтересован за обнављање руско-америчких односа.

Путин је нагласио да је Русија заинтересована за обнављање односа са САД у пуном формату.