latinica  ћирилица
15/05/2019 |  11:14 ⇒ 11:17 | Аутор: Б92

Говор Ињаритуа обиљежио отварање Кана

Премијером комедије америчког редитеља Џима Џармуша "Мртви не умиру", синоћ је отворен 72. Кански фестивал, чијем жирију предсједава мексички режисер и добитник Оскара Алехандро Ињариту.
Отварање Канског фестивала - Фото: РТРС
Отварање Канског фестивалаФото: РТРС

Ово је први пут да је један филм о зомбијима, у којем играју Адам Драјвер, Бил Мари и Тилда Свинтон, отворио фестивал на Француској ривијери.

Отварање фестивала обеиљежио је и страствен говор Ињаритуа о плановима америчког предсједника Доналда Трампа за изградњу зида на граници са Мексиком, као и празна столица с натписом "Агнес В", која је тако остављена у част француске филмске режисерке Ангес Варда, рођене у Балгији, која је у марту преминула у 90. години.

Ињариту, најпознатији по филмовима "Човјек птица" и "Повратник", први је Латиноамериканац на челу жирија, који ће одлучити ко ће добити Златну палму и друге награде овог, једног од најпрестижнијих филмских фестивала у свијету.

Обраћајући се новинарима, заједно са колегама из жирија, Ињариту је повукао паралелу између Трампове реторике и оне која је коришћена 1930-их.

- Знамо како се ова прича завршава ако задржимо такву реторику - рекао је Ињариту.

Овогодишњи Кан се одржава са уобичајеним вртлогом славних и контроверзи, преноси АП.

Свој деби на француском фестивалу имаће филм Квентина Тарантина "Догодило се једном у Холивуду" и биографски филм посвећен Елтону Џону "Рокетмен".

Прошле године у Кану су 82 жене протестовале због неједнакости полова на славном фестивалском црвеном тепиху. Умјетнички директор Тјери Фремо обећао је да ће процес избора филмова на фестивалу бити транспарентнији и да ће извршне одборе подстаћи на родну равноправност.