latinica  ћирилица
15/05/2019 |  15:58 ⇒ 19:24 | Аутор: РТРС

Дани Нижње Новгорода у Републици Српској

Делегација Владе Републике Српске разговарала је у Бањалуци са министрима и привредницима руске области Нижњи Новгород, чиме је званично почела шестодневна манифестација којом ће се представити руски економски потенцијали.

"Данима Нижње-Новгорода у Републици Српској" требало би да буде унапријеђена сарадња и у областима просвјете и културе.

У Републику Српску је допутовала досад најбројнија делегација области Нижњег Новгорода у којој су министри, привредници и представници универтитета и установа културе.

У наредних шест дана биће одржани бројни састанци који би требало да разултирају уговорима о конкретним пословима.

- Нижњи Новгород је индустријски најразвијенија област у Русији. Зову их џеп Русије јер највише пуне буџет ове државе - рекао је Петар Ђокић, минситар енергетике и рударства Републике Српске.

Састанци би требало да омогуће надградњу постојеће сарадње и у партнерство уведу многобројна привредна друштва чији ће се представници први пут срести на "Данима Нижњеновгорода у Републици Српској".

- Приликом наших састанака показан је заиста искрен интерес за развијање сарадње између наших региона и мислим да ће ти састанци изродити конкретне уговоре - истакао је Максим Черкасов, министар индустрије, трговине и предузетништва области Нижњи Новгород.

- Имамо одличне могућности да сарађујемо у опбласти пољопривреде, аутомобилске индустрије, медицинске опреме. Заједно можемо тражити тржишта за продају својих прозвода и оснивати заједничка предузећа - каже Иван Разувајев, директор Привредне коморе области Нижњи Новгород.  

Привредници из Русије заинтересовани и за самостално пословање у Српској. Задовољни су погодностима које им омогућавају овдашњи закони.

- Инострани инвеститори имају исте услове за инвестирање као и домаћи и регистрација и покретање бизниса су једноставни и брзи - додао је Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва Републике Српске.

На састанку су разматране и опције сарадње у области просвјете, културе и научно-истраживачког рада.