latinica  ћирилица
16/05/2019 |  09:41 ⇒ 09:41 | Аутор: СРНА

Ујић: Забрињавајућа агресивност илегалних миграната

У БиХ се тренутно налази око 6.000 илегалних миграната и посебно забрињава њихова све већа агресивност јер се понашају насилнички и према овлаштеним службеним особама, рекао је директор Служба за послове са странцима Слободан Ујић.
Слободан Ујић - Фото: СРНА
Слободан УјићФото: СРНА

- Доста их користи дрогу и алкохол. У прошлој години смо имали штету вишу од 250.000 КМ у нашем Имиграционом центру. Ту су била лица која су уништавале цјелокупан инвентар. Не слажем се с причом да се мигранте не може процесуирати, тужилаштво то мора радити - рекао је Ујић.

Он је напоменуо да временске прилике ове седмице смањиле прилив миграната, али ће с побољшањем времена њихов број поново расти, а само у Унско-санском кантону број миграната прије два дана износио је 3.332, преноси "Кликс".

Према његовим ријечима, у очекивању љетне сезоне Министарство безбједности БиХ и Гранична полиција су на основу оперативног плана тражили додатне снаге на обезбјеђењу границе са Србијом и Црном Гором, за мјеста куда највише пролазе илегални мигранти.

- Ако надлежне институције успију урадити тај дио посла, прво обезбиједити средства, мислим да се можемо заштитити. Подаци из прва четири мјесеца говоре да, у односу на исти период прошле године, имамо двоструко већи број илегалних миграната - закључио је Ујић.

Он је рекао да је најтежи задатак Службе за послове са странцима кроз биометријске податке утврђивање идентитета и државе из којих долази сваки од илегалних миграната, јер 99 одсто тих људи са собом нема никакав документ.

- Читам у новинама да нас криве за смјештајне капацитете, а ми ту немамо апсолутно никакве надлежности. Ми ту немамо ни финансијске могућности, осим што имамо Имиграциони центар капацитета 100 мјеста и који је стално на горњој граници. Дужни смо с државама из региона радити реадмисију, односно примити странце који су с наше територије илегално ушли у, напримјер, Хрватску - појаснио је Ујић.

Кључна улога Службе, додао је он, је и безбједносни аспект, јер се након узимања биометријских података и упоређујући их с доступним базама података покушава утврдити која лица могу представљати пријетњу.

Ујић је рекао да се та лица касније изолују, стављају под надзор и протјерује из БиХ.

- Ми смо помогли Унско-санском кантону кад је било најтеже, стављајући под надзор у Имиграциони центар стотињак криминогених особа које су стално правиле кривична дјела, а тужилаштво их није процесуирало. Међутим, ми их не можемо дуго држати ако тужилаштво не води поступак против њих - рекао је Ујић.

Он је истакао да је Служба за послове са странцима добила средства из буџета као да нема мигрантске кризе.

- Иста средства смо добили као прије три године, кад није било миграната код нас, кад нам није требало 15 возила, кад нам није требало тоне и тоне нафте. Сад нам је потребно најмање још 50 инспектора за странце, а у ове четири године смо добили одобрење за пријем само 14 људи - рекао је Ујић.

Он је навео да је данас за два дана прилив миграната као што је прије мигрантске кризе био за годину.