latinica  ћирилица
16/05/2019 |  11:49 | Аутор: РТРС

Бањалука: Три милиона КМ за нова радна мјеста

Више од 3,1 милион КМ из градског буџета биће уложено, ове године, у отварање нових радних мјеста на подручју Бањалуке, утврђено је Акционим планом запошљавања.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

Према овом докуемнту, који ће се у понедјељак наћи пред одборницма градске Скупштине, предвиђене су разне мјере за провођење плана, што, између осталог, укључује набавку машина, преквалификацију радника, али и опремање кабинета у средњим стручним школама, са циљем да привредници из школских клупа добију „готове“ раднике који се брзо могу укључити у радни процес.

Истовремено, значајан износ, близу 700.000 КМ, биће инвестирано у развој предузетничке инфраструктуре, што подразумијева улагања у Пословну зону "Рамићи – Бања Лука", али и отварање нове послове зоне код „Јелшинграда“.

– Поред ових локација, у овој години ћемо настојати идентификовати и припремити барем још једну нову локацију за успостављање пословних зона – истичу у Одјељењу за локални економски развој и подсјећају да је у Рамиће до сада ушло 16 инвеститора.

Важан сегмент развоја и новог запошљавања носе и активности Центра за развој пољопривреде и села. Према акционом плану за ову годину, планирана су подстицајна средства за развој пољопривреде и реализацију пројеката из ове области у износу од 900.000 марака, док ће 200.000 КМ бити издвојенао за субвенције за привођење земљишта култури.

Потенцијал за нова запошљавања постоји и у сектору туризма, гдје је за текуће пројекте и програме из ове области, те за суфинансирање пројеката из туризма планирано 111.000 КМ.

За суфинансирање пројеката од значаја за град који подразумјевају нова запошљавања, Градска развоја агенција ће издвојити око 60.000 КМ, док ће за суфинанирање фондације Иновациони центар Бањалука, Град издвојити додатних 15.000 КМ.