latinica  ћирилица
16/05/2019 |  11:54 | Аутор: РТРС

БиХ нема проблем с мигрантима, већ пораженим џихадистима ИД

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић тврди да су апсолутно нетачни подаци о броју илегалних миграната у БиХ које је данас изнио директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић.
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba) -
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba)

Коментаришући за Инсајдер Ујићеву тврдњу да у БиХ тренутно борави око 6.000 илегалних миграната, као и да надлежне институције, како је рекао, све више брине агресивност коју мигранти показују чак и према полицајцима и службеним лицима, Галијашевић каже да директор Службе за послове са странцима "не влада основним појмовима и чињеницама".

- Ујић не зна шта прича. Као прво, он погрешно дефинише те људе. Они нису илегални мигранти. Они чак уопште немају статус миграната. То су радикални, поражени борци Исламске државе и Ал каиде који су у БиХ ушли нелегално. Мигрант је лице које у земљу улази легално, улази са документима, улази са уредним папирима, док је илегални мигрант лице које прекрши рокове које му је држава дала за вријеме боравка у тој земљи - каже Галијашевић.

Истичући да разлике у третирању миграната и избјеглица постоје и по дефиницији Уједињених нација, Галијашевић тврди да БиХ тренутно нема посла ни са једним ни са другим.

- Избјеглица је лице које жели да спаси живот и углавном то ради у другој држави штитећи се чак и од властите државе, док је мигрант лице које жели да поправи свој социјални и економски статус, да се уједини са породицом и то ради чак и уз помоћ државе у коју је дошао, као и уз помоћ властите државе. Ми овдје немамо посла ни са мигрантима, ни са избјеглицама, већ са пораженим војницима Исламске државе и Ал каиде, као и са једном несавјесном Службом за послове са странцима, те диверзијом у оквиру политичког система у Сарајеву. Та је диверзија усмјерена против безбједности БиХ. Нама под именом миграната уводе џихадисте Исламске државе и Ал каиде. Та лица која су дошла у БиХ нису остварила ни један контакт са својом матичном државом. Они се крију од матичне државе и немају адекватну документацију. За ово што је урађено неко би требало да одговара. Одговоран је тај такозвани тим око Дениса Звиздића, Семихе Боровац и Драгана Мектића, као и сам Слободан Ујић који прича ствари које не приличе једној стручној безбједносној структури која брине и води послове са странцима - каже Галијашевић.

Говорећи о броју миграната који се тренутно налазе у БиХ, Галијашевић тврди да су Ујићеви подаци о 6.000 миграната "вишеструко умањени".

- Чињеница је да преко 20.000 људи у овом тренутку борави у БиХ са статусом који Ујић назива мигрантским. Ми овдје имамо вехабијска насеља као базе у којима се скривају одређена лица, имамо насеља затвореног типа у којима се такође скривају поједина лица, имамо улазак преко граница лица која се уопште нису ни обратила нашим службама. Свједоци смо да свако мало МУП Републике Српске ухвати неке групе и групице и приведе их Служби за послове са странцима. Та лица не улазе само преко граничних прелаза и не улазе само у такозваним таласима. Они у БиХ улазе и тајно, преко одређених дестинација и зато и праве нереде, зато су агресивни. Такође, плашим се да је БиХ за многе од њих коначно одредиште. Тачно је да је за многе циљ Европска унија, али за многе је то БиХ. То је усмјерено и против мира и против постојеће вјерске структуре у БиХ - тврди Галијашевић.