latinica  ћирилица
16/05/2019 |  14:40 ⇒ 15:11 | Аутор: СРНА

Нови роман Жељка Пржуља "Сами на свијету"

Књижевник из Источног Сарајева Жељко Пржуљ објавио је нови роман "Сами на свијету", који прати дешавања у Сарајеву и око Сарајева, у БиХ, СФРЈ и свијету од 1990. до 1996. године.
Жељко Пржуљ - Фото: СРНА
Жељко ПржуљФото: СРНА

- Роман прочиње сценом у којој група момака игра кошарку, а локални политичари баве се неким тривијалним и кадровским рјешењима, док се у свијету група људи спрема да растури Југославију и да уведе нови свјетски поредак - појашњава Пржуљ.

То је књига, истиче он, базирана на истинитим догађајима, виђена очима људи који ту књигу неће прочитати јер су или изгинули или су и сами учесници тих догађаја па им она није ни потребна.

- Мени је Бог само дао таленат да оно што су сви они видјели и доживјели, ја ставим на папир - каже Пржуљ.

Према његовим ријечима, реакције људи који су прочитали ову књигу и који су учествовали у Одбрамбено-отаџбинском рату већ су позитивне.

Пржуљ очекује да му се јаве "нови и самозвани богаташи-хероји и да покушају да га искритикују" јер, како је навео, они сада, захваљујући својим функцијама и парама, које су стекли у рату и послије рата, покушавају да покажу како су тобоже били јунаци.

- Јунаци су постајали у периоду од 1992. до 1996. године, а не послије тога. Већина мојих ратних другара почива на Малом Зејтинлику или неком другом гробљу, а много је и оних који јесу живи, али без посла. На задњој страници моје књиге ставио сам 18 значајних ликова из борбе српског народа на Илиџи, а од њих 18, 12 је мртво, тројица су у иностранству и нас преостала тројица мотамо се овуда - каже Пржуљ.

Он додаје да је изворе за писање романа црпио из личног искуства, из онога што је видио и доживио.

- Друго, користио сам сјећања Добрице Ћосића, Николе Кољевића, генерала Луиса Мекензија, Фрање Туђмана, као и неке новинске чланке који су говорили о Слободану Милошевићу и преговорима које је водио у процесу доношења Дејтонског споразума, те свједочења неких људи, мени веома блиских, који су ми објашњавали шта се дешавало у биткама у којима ја нисам учествовао, попут акције Лукавац '93 - појашњава Пржуљ.

Он је додао да његови саборци не причају и не хвале се ратним подвизима, него се радије присјете неке анегдоте или ситуације у којој су претрпјели велики страх за живот.

Пржуљ истиче да обично о храбрости и јунаштву причају они који из друге или треће руке знају нешто о тим страшним догађајима, јер једноставно нису ни били на лицу мјеста, него негдје у позадини или у дезертерству.

"Сами на свијету" је роман, а не монографија Илиџанске бригаде, и ја сам своје личне утиске и осјећања уврстио у корице ове књиге, ослањајући се на истините догађаје и људе, подвлачи Пржуљ.

Најављује да ће и другом дијелу ове књиге, за коју се нада да ће убрзо /чим обезбиједи средства/ угледати свјетло дана, наставили да пише о суровости рата, јер сматра да је и жртава и злочинаца било и биће на свим странама, а због чега очекује и негативна реаговања, како каже, надриисторичара и теразијских Срба.

Први дио романа "Сами на свијету" има поднаслов "Браћа по улици", а други ће се звати "Незаштићени свједок".

Жељко Пржуљ рођен је 1964. године у Сарајеву, гдје је завршио основну, средњу школу и Грађевински факултет. Овај српски писац, пјесник и новинар у својим романима, збиркама прича и пјесама бави се историјским и савременим животним темама.

У новинарској каријери Пржуљ се кроз репортаже, фељтоне и колумне појављивао у већем броју дневних листова и магазина, попут Вечерњих новости, Дуге, Јавности, Интервјуа, Српске Војске, Српског Слова, Сјутра, Огњишта, Српског Гласа, Ослобођења, Преса РС.

У Одбрамбено-отаџбинском рату, Пржуљ је био борац и командир у Војсци Републике Српске, те ратни дописник многих листова у Србији и Републици Српској.

До сада је објавио дјела: "Браћа по улици", "Из Српског Сарајева", "Дјеца са границе", "Дабогда црк'о рокенрол", "Наличје", "Откуд ти овде", "Посљедњи племићи", "Незаштићени свједок", "Између два потопа", "Горштак у тенама", "За тебе" /збирка поезије за дјецу/, "ПТСП синдром", "Седми два" /роман за дјецу/, "Посљедни дани Гаврила Принципа" /радиодрама/, "Рука анђела" и "Владика" /роман о животу Светог Василија Острошког/.