latinica  ћирилица
16/05/2019 |  16:08 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Вода се повлачи, појавила се и клизишта

И поред знатно повољније ситуације и пада свих водостаја, у Приједору су и даље на снази ванредне мјере одбране од поплава. Штаб за ванредне ситуације утврдио је да су приоритети испумпавање воде из стамбених објеката и депресија, чишћење и санација терена, неопходно је почети дезинфекцију поплављених стамбених објеката и поправке на инфраструктурним објектима. Поручено је да се свако, коме је у поплављеном подручју неопходна помоћ при санацији, може обратити надлежним службама. Обилне падавине покренуле су бројна клизишта у Новом Граду и Костајници.

Водостај Сане у Приједору износи 390 центиметара, што је знатно испод критичног нивоа, потврђено је након састанка Штаба за ванредне ситуације. У приједорском насељу Гомјеница у којем је јуче била најтежа ситуација вода се постепено повлачи, иако још увијек има поплваљених и заплављених објеката.

Пад водостаја донио је олакшање мјештанима. Проходан је пут до дијела насеља Гомјеница до којег је јуче било могуће доћи једино чамцем.

- Вода се повукла јуче у послијеподневним часовима. Изашла је из улаза, остала је у гаражи. Башта је уништена, вода је била већа од метра - истиче Самка Чаушевић, мјештанка насеља Гомјеница.  

Вода се постепено повлачи и у другим насељима.

- Вода се добрим дијелом повукла. Готово све ми је страдало, намјештај, техника... -истиче Ковиљка Пекија из насеља Рашковац. 

Душан Врањеш, шеф Одсјека Цивилне заштите Града Приједора, истиче да треба још увијек бити опрезан.

- Дошло је до значајног повлачења воде, па је велики број објеката који је био поплављен сада ослобођен. Међутим, још увијек је велики број стамбених објеката под водом, а прије свега због великог проблема са подземним водама - поручио је Врањеш. 

Вода из градског водовода исправна је за пиће, али, због поплава, 104 домаћинства у приједорском насељу Рашковац немају струју.

- Први приоритет ће бити у зони Рашковац да покушамо ослободити дио воде око трафо станице, да електро Приједор може прикључити тај дио града - ријечи су Небојше Миљуша, командира Територијалне ватрогасне јединице Града Приједора.

Далибор Павић, директор Електродистрибуције Приједор, каже да прво треба испумпати воду.

- Један од закључака штаба јесте да је приоритет да се испумпа вода у дијелу насеља Рашковац, како би се омогућили и створили услови за пуштање електричне енергија домаћинствима која су тренутно без ње - истиче Павић. 

А тамо гдје се вода повлачи, почело је чишћење терена. Кренуло се од приједорског насеља Рашковац.

- Молим све грађане којима је потребна помоћ да би рашчистили отпад да се јаве у службе за мјесне заједнице, савјетима мјесних заједница, а ми ћемо сходно томе ангажовати војску и волонтерске службе - каже Златко Ритан, савјетник за инфраструктуру.

У приједорском Дому здравља извршили су припреме за почетак дезинфекције поплављених стамбених објеката.

- Апелујем код свих код којих је урађено механичко чишћење и санација терена уз прање захваћених површина, да се јаве у нашу Хигијенско епидемиолошку службу на број телефона 238-104 - истакла је Славица Поповић, директорка Дома здравља Приједора.

У Новом Граду укинуте су ванредне мјере одбране од поплава. Активно је седам клизишта. На локалном путу Сводна-Брезици у прекиду је пут до села Прусци, Деветаци, Грабашница и до горњег дијела Сводне.

Зоран Мијатовић, начелник Одјељења за урбанизам и стамбено-комуналне послове Општине Нови Град истиче да је приоритет да се пут пусти у промет. 

- Овдје је најгора ситуација, али то није само овај дио који се урушио. Морамо наћи што боље рјешење за ову ситуацију да је што прије пустимо у промет - напоменуо је Мијатовић.

У Костајници су укинуте ванредне мјере одбране од поплава. У улици Ранка Шипке поплављена су 23 домаћинства. Уна је у Грдановцу и Петрињи поплавила пољопривреде парцеле. Оштећена су и три моста на ријеци Стригови, а активирано је и клизиште у улици Михајала Пупина, свега неколико метара од куће Жељка Дејановића.

- Пукла је цеста и сваким даном помијера све више и више. Мало држе плотови које је прошле године општина и мало смо и ми то одрадили, али сада је опет то кренуло - прича Жељко Дејановић.

Александар Пашић, портпарол Општине Костајница тврди да је прошло оно најгоре.  

- Данас смо већ кренули с испумпавањем воде из поплављених објеката. Након тога ће се кренути са прањем објеката и дезинфекцијом свих поплављених домаћинстава - истакао је Пашић.

Водостаји ријека опадају и у Оштрој Луци. Стање се стабилизује и на подоручју Козарске Дубице. Путеви су проходни,а сутра ће радити све школе, осим подручних одјељења "Бранко Ћопић" у Гомјеници и "Јован Цвијић" у Брезичанима.