latinica  ћирилица
16/05/2019 |  16:18 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

У Приједору обиљежен Дан града

Свечаном академијом и полагањем вијенаца на Спомен обиљежје "За крст часни”"у Приједору је обиљежен 16.мај – Дан града, којим се прославља ослобађање Приједора од фашизма у Другом свјетском рату. Додијељена су бројна признања.

Повољном пословном окружењу у Приједору доприносе и бројни привредни субјекти, а најзначајније јавно признање, Плакета града Приједора додијељена је предузећима "Унијат-М" и "Кромекс".

- Од почетка до данашњег дана смо успијешни, запошљавамо 70 радника, од ове године смо и на европском тржишту - истиче Младен Унијат, директор предузећа "Унијат-М".

За посебан допринос у развоју атлетике и промоције Приједора, "Повеља почасног грађанина" припала је Соњи Столић.

- Са радошћу долазим на веома популарну атлетску трку у Приједору. Овдје имам десет побједа и јако ми је драго што сам поново овдје - каже атлетичарка из Србије Соња Столић.

Постхумно је награђен приједорски академски сликар, мултиинструменталиста и текстописац Далибор Поповић Микша.

- То значи да је град Приједор препознао његову вриједност, тако да би и њему много значила награда, која и целој породици значи исто тако - поручила је Андријана Поповић, супруга преминулог Далибора Поповића.

Због поплава број манифестација поводом Дана града, знатно је смањен у односу на претходне године.

- Свакако нисмо жељели да прекинемо традицију да обиљежимо овај значајни датум у историји нашег града у подножју планине Козаре. 16.мај је иначе дан када је први пут од фашистичке војске ослобођен град Приједор и тада је подручје Приједора била највећа слободна територија у Европи - подсјетио је Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора.

На свечаности у Приједору био је и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

- Комшијама увије треба и подршка и помоћ и онда када је добро и онда када је мање добро. Приједор је сада тешко погођен поплавама. Пошто је Бањалука изашла из ванредне ситуације, понудио сам јуче помоћ ако било шта треба из града Бањалуке - поручио је Радојичић.

Градоначелник Приједора организовао је свечани пријем за делегације пријатељских градова. Свом граду, цртежима испред Градске управе, честитали су малишани Дјечијег вртића "Радост".