latinica  ћирилица
16/05/2019 |  16:50 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Вратиће се роде у Ковиљ

Мјесто Ковиљ у Војводини, осим по манастиру и Лази Костићу, познато је и као природно станиште више од 200 врста птица. Скоро да нема стуба електричне енергије, а да на њему није гнијездо у ком су роде. Двије су постале кућни љубимци породице Скорупан.

- Нашли смо једну роду која не може више никада да полети. Крило јој је поломљено, ја сам то привезала и зарасло је, али не може да лети. Друга рода је пала, струја је ударила - прича Милена Скорупан.

Једна је у домаћинству Скорупан четири, а друга двије године. Овдје им је пружена прва помоћ, али и љубав. Велико срце домаћице Милене задржало их је, па су постале кућни љубимци и атракција за туристе.

- Храним их са мљевеним месом или гирицама, то највише воле. Када су гладне могу да их одведем гдје год хоћете - наставња необичну причу Скорупан. 

Иако тешка срца, породица Скорупан би једну роду дала и неком од ЗОО вртова, јер сматрају да би јој тамо пружили бољу његу. Док се купате на сеоској плажи, изнад вас ће летјети, а шетате ли "долмом'", роде ће вам се придружити. Јер оне живе у Ковиљу и у њега се радо враћају.