latinica  ћирилица
16/05/2019 |  18:45 ⇒ 22:30 | Аутор: РТРС

Бањалука: Комисија забиљежила штете у 25 насеља

Комисије за процјену штете обилази поплављене локације у Бањалуци. Двије комисије пописују штету на стамбеним и помоћним објектима. Сутра на терен излази и трећа, која ће обићи пољопривредна газдинства. Штете су забиљежене у 25 насеља.

Из дворишта породице Петровић вода се још није повукла. Ово је прво домаћинство које је посјетила градска комисија за процјену штете. Данијел Петровић каже – када живите у насељу које често бива поплављено, упозорења о расту водостаја Врбаса схватате озбиљно.

- Ушла је вода у гаражу 35-40 центиметара и у гаражу иза куће. Било је доста ствари у гаражи које су оштећене, неке вриједније смо изнијели, али нисмо све успјели - каже Данијел Петровић.

Највише штете пријављено је у Лазареву, Куљанима и Залужанима, али посла има и у другим насељима.

- Ријеч је о 25 мјесни заједница. Комисија ће пописати и видјети који је проценат угрожености, процјена штете. Од сутра трећа комисија креће на терен, која ће да попише пољопривредне површине страдале у поплавама - истакао је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Комисије обилазе домаћинства евидентирана у Одсјеку цивилне заштите. Међутим, Здравка Трамошљанин на списак се уписала тек данас, када је комисију срела у насељу.

- Подземне воде су ушле у подрум. Нисмо имали изљев у кућу. Било је страшно гледати - прича Здравка Тамошљанин.

Према првим подацима, највише штете причињено је на помоћним објектима.

- Већ је сада јасно да је веома мали број стамбених објеката гдје је вода продрла у стамбене просторије. Углавном је ријеч о двориштима, помоћним објектима, гаражама - истиче Миленко Шајић, портпарол Градске управе.

Прве прелиминарне податке, Комисија за процјену штете требало би да саопшти наредне седмице. У међувремену, Дому здравља Бањалука издат је налог о дезинфекцији поплављених објеката у 11 бањалучких насеља.