latinica  ћирилица
16/05/2019 |  19:11 ⇒ 17/05/2019 | 09:05 | Аутор: РТРС

Ударни талас прошао Брод; У Приједору, Н.Граду и Костајници укинуте ванредне мјере

У Броду је проглашена редовна одбрана од поплава. Сава и Укрина су у опадању, али мјере предострожности су и даље на снази. Из Вода Српске кажу да је велики талас, који се очекивао вечерас, већ прошао Брод. Водостај у Семберији је за метар виши него јуче.

У најнижем дијелу Брода уз савску обалу испод подвожњака, опасности нема, куће и окућнице нису угрожене.

- Сада је ситуација добра, надамо се ако овако потраје вријеме пар дана, да ће вода почети да се повлачи - каже Хилмија Хоџић. 

Укрина је од синоћ до 14.00 часова данас опала за метар, док је ниво Саве из часа у час, мањи за центиметар. Становништво, кажу у Водама Српске, коначно може да одахне.

- По свим процјенама је тако, зато што  главни талас прошао. На руку нам иде и временска прогноза за наредне дане, која не предвиђа јаче падавине - истиче Ане Михајлов, шеф радне јединице Воде Српске Брод.

Брод је један од најбрањенијих градова у овом дијелу Посавине, што му чишћењем одводног канала и уклањањем растиња са обала, даје сигурност од поплава.

- Кад се заврше ови радови које раде Воде Српске, и ово што планирамо у овој и идућој години, то ће бити најсигурнији систем у посљедњих 50-так година - тврди начелник Брода Илија Јовичић.

Сава се на Ивањском пољу, између Брода и Дервенте, повећава. Водостај је у Семберији за метар виши него јуче.

- Мислим да тај талас наилази и да ће у наредна 24 часа достићи максимум, који надамо се, неће бити ту око коте редовне одбране од поплава - наглашава Радомир Марјановић, начелник Одјељења борачко-инвалидске и цивилне заштите Града Бијељина.

Најобимнији талас иде ка Семберији, а његово опадање очекује се наредних дана.

У Приједору, Новом Граду и Костајници укинуте ванредне мјере

У сјеверозападном дијелу Српске, ријеке се враћају у своја корита. Само на подручју Приједора, 1.350 објеката било је заплављено, а 400 поплављено.

У Приједору, Новом Граду и Костајници укинуте су ванредне мјере одбране од поплава. Ситуација се стабилизује. Ријеке се повлаче у корита, а становништво збраја штету.

Из Штаба за ванредне ситуације у Приједору, града који је највише погођен, кажу да су сада приорити испумпавање воде из стамбених објеката, чишћење, дезинфекција и санирање штете на инфраструктурни. Проблем је и што су падавине покренуле клизишта.

Смањење водостаја ријеке Сане донио је олакшање, али не и рјешење проблема. У појединим улицама и око стамбених објеката вода се још задржава.

- Из куће још увијек не можемо без чизама - каже Борка Миљевић, из насеља Рашковац код Приједора.  

У заплављеним насељима испумпавају воду.

- Прво смо ишли по приоритетима, односно подрумским просторијама и затим дијеловима који су заплављени око објекта - наглашава Небојша Миљуш, командир Територијалне ватрогасне јединице Приједор.

Душан Врањеш, шеф Одсјека Цивилне заштите Града Приједора, упозорава на опасност подземних вода.

- Значајан број објеката ослобођен је од воде. Међутим, још увијек је велики број стамбених објеката под водом, а прије свега, због великог проблема са подземним водама - наглашава Врањеш.

Вода се повлачи, а Приједорчани збрајају штету.

- Страдао ми је намјештај, све, вода, техника, све - разочарана је Ковиљка Пекија из насеља Рашковац.

Почела је и дезинфекција поплављених подручја.

- Циљ је да се сузбије ширење заразе и болести. Замолила бих све који су погођени поплавама да претходно изврше механичко чишћење заплављених и поплављених објеката - апеловала је Меланија Ритан из Хигијенско-епидемилошке службе Дома здравља Приједор. 

Вода се повлачи и у Новом Граду. Проблем је седам активираних клизишта. Најкритичније је у Сводни.

- Дио пута се урушио, а и скоро километар пута је у јако лошем стању и морамо наћи што боље рјешење за ову ситуацију - наглашава Зоран Миијатовић, начелник Одјељења за урбанизам и стамбено-комуналне послове Општине Нови Град.

У Костајници, ријека Стригова срушила је три моста. Активирано је и клизиште.

- Пукла је цеста и сваким даном помијера се све више и више - напомиње Жељко Дејановић, мјештанин Костајнице.

Вода се овдје још задржава на пољопривредним парцелама и око домаћинстава, али куће више нису поплављене.

- Ми смо већ данас кренули с испумпавањем воде из поплављених објеката. Након тога ће се кренути са прањем објеката и дезинфекцијом свих поплављених домаћинстава - напомиње Александар Пашић, портпарол Општине Костајница.  

Водостаји опадају у Оштрој Луци. Ситуација се стабилизује и на подоручју Козарске Дубице. Главне путне саобраћајнице су проходне, а сутра ће радити све школе, осим приједорских подручних одјељења основне школе "Бранко Ћопић" , у Гомјеници и "Јован Цвијић" у Брезичанима.