latinica  ћирилица
16/05/2019 |  20:47 ⇒ 17/05/2019 | 07:47 | Аутор: СРНА

Приштина усвојила нацрт резолуције о "геноциду" Србије

Скупштина самопроглашеног Косова усвојила је нацрт резолуције о осуди наводног геноцида који је Србија починила на Косову и Метохији у вријеме сукоба 1998. и 1999. године.
Скупштина самопроглашеног Косова (архив) -
Скупштина самопроглашеног Косова (архив)

Нацрт резолуције усвојен је са 79 гласова за и без иједног против, а гласању нису присуствовали посланици Српске листе.

Нацртом резолуције предлаже се и да 15. јануар буде дан "почињеног геноцида на Косову", те да буду осуђени и процесуирани ратни злочини и затражена надокнада штете причињене на Косову.

Резолуцијом је предвиђено формирање комисије која ће се бавити прикупљањем података и доказа о "почињеном геноциду" и штети која је причињена Косову.

Поједини посланици су, иако су у начелу подржали доношење резолуције, истакли да је ријеч о необавезујућем документу који нема политичку и извршну снагу.

Посланик Демократског савеза Косова Вјоса Османи рекла је да постоји колизија између резолуције и платформе о дијалогу, јер се у платформи, која је неупоредиво јачи документ, не помињу злочини.

- Будите сигурни да ће резолуција бити само документ попут - причам ти приче - оцијенила је Османијева.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић саопштио је да је резолуција приштинског парламента клеветнички документ и плод панике оних који су суочени са оптужбама за сопствене злочине.