latinica  ћирилица
17/05/2019 |  10:54 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Лукач: У Српској нема нестале дјеце

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да у Српској нема случајева нестале дјеце, док у ЕУ сваке двије минуте нестане једно дијете, а сваке године 250.000 дјеце.

Поводом 25. маја - Међународног дана нестале дјеце, Лукач је новинарима у Бањалуци рекао да је у прошлој години било 27 пријава настанка дјеце, али да их је полиција брзо пронашла живе и здраве.

Министар је навео да ће Министарство унутрашњих послова Српске од 18. до 25. маја организовати превентивну кампању под називом Растимо сигурно, чији је циљ подизање свијести јавности о потреби заштите дјеце на путу од куће до школе и назад.

У оквиру ове кампање, он је данас у бањалучкој Основној школи "Вук Стефановић Караџић" са припадницима Полицијске управе Бањалука одржао предавање ученицима другог и трећег разреда о теми безбједног понашања.

- Објаснили смо им како да се понашају на путу од куће до школе, иако углавном дјеца овог узраста на наставу долазе у пратњи родитеља - појаснио је министар.

Он је додао да је дјеци наглашено да се не требају обраћати непознатим лицима и улазити им у аутомобил.

Лукач је подсјетио да Српска има програм школског полицајца и да су они често присутни у школама.

Помоћник директора у овој школи Симеун Раљић рекао је да дјеца до трећег разреда на наставу долазе у пратњи родитеља и да није било случајева нестанка дјеце.

На Тргу Крајине у Бањалуци од 10.30 до 11.30 часова припадници Полицијске управе Бањалука дијелиће грађанима промотивни материјал који се односи на савјете шта треба да ураде у случају нестанка дјетета.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске члан је Међународне организације "Амбер алерт" која се бави проблематиком нестале дјеце.