latinica  ћирилица
17/05/2019 |  16:04 ⇒ 17:02 | Аутор: ФОНЕТ

СПЦ: Неприхватљива било каква измена статуса Космета

Сабор Српске православне цркве саопштио је да је неприхватљива било каква измена статуса Косова и Метохије, која води или признању Косова као независне државе или било којој варијанти територијалне поделе, без које није могуће разграничење. Позива политичке чиниоце на наставак дијалога.
Београд - Сабор СПЦ - Фото: РТРС
Београд - Сабор СПЦФото: РТРС

Сабор Српске православне цркве наводи да то није политички став, већ "пастирски и историјски".

- Таква рјешења довела би неизбежно до исељавања већине преосталог српског народа, који живи у већински албанским срединама Косова и Метохије, и до несагледиве штете за нашу духовну и културну баштину - наводи се у саопштењу.

Указује да овај став никако не значи подржавање идеје такозваног замрзнутог конфликта већ представља позив свим политичким чиниоцима на наставак дијалог.

Додаје се да је то позив на дијалог без притиска и уцјена у контексту рјешавања питања заштите људских права народа, слободе живота и рада СПЦ-а, институционалне и безбједносне заштите светиња, омогућавања несметаног повратка расељених и слободног приступа имовини свима онима којима је она бесправно одузета или узурпирана.

Чланови Сабора навели су да свесрдно подржавају сваки одговоран дијалог који треба да допринесе владавини права и закона и помирењу између свих народа који живе на простору Косова и Метохије као јужне покрајине Србије.

Сабор је поновио свој "једногласан и недвосмислен став", изречен на прошлогодишњим засједањима у мају и новембру, да Косово и Метохија представља саставни дио суверене територије Србије и као такво је дефинисано у Уставу Србије и у Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН.

- Суверенитет и територијални интегритет Србије, укључујући Косово и Метохију, без обзира на незаконито проглашену такозвану косовску државу, признаје огромна већина човечанства, укључујући Русију и Кину и пет земаља Европске уније, Оебс, Унеско и друге важне међународне организације - навео је Сабор.