latinica  ћирилица
17/05/2019 |  16:09 | Аутор: СРНА

Одбијен захтјев за излазак Санадера из затвора

Ванрасправно вијеће загребачког Жупанијског суда одбило је данас приједлог одбране бившег предсједника Владе Хрватске Иве Санадера да буде пуштен из истражног затвора који му је одређен након што му је Врховни суд почетком априла повећао затворску казну у афери "Планинска" на шест година.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Одбрана је као главни аргумент за пуштање Санадера из истражног затвора навела да он није добио образложену одлуку на основу које је упућен у затвор, преноси портал "Индекс". 

- Ванрасправно вијеће одбацило је наш приједлог за укидање истражног затвора јер сматра да о њему не може одлучивати. Међутим, проблем је оно што се усталило као судска пракса да се пресуде вишег суда, у овом случају Врховног суда, не објављују. Тиме што нема јавне објаве, требало би да се одлуке могу побијати - рекла је Санадеров адвокат Јадранка Слоковић.

Она сматра да је ријеч о потпуно погрешној пракси којом су повријеђена Санадерова права, због чега је најавила и уставну тужбу.

На питање да ли је у овом случају проблем само судска пракса или су то и законска рјешења, Слоковићева је одговорила да закон није савршен, али је још већи проблем што се усталила погрешна судска пракса. 

- То је преседан. Тренутно у затвору не знају који је правни статус господина Санадера - каже Слоковићева.

Бивши премијер Хрватске Иво Санадер је 4. априла правоснажно осуђен на шест година затвора за случај "Планинска". Врховни суд Хрватске прихватио је жалбу тужилаштва на неправоснажну пресуду којом је у овом случају Санадер био осуђен на четири и по године затвора, те повећао казну на шест година.

Заједно са саоптуженима у овом случају Санадер мора да врати 15 милиона куна /нешто више од два милиона евра/.

Осим Санадера, који је био и предсједник ХДЗ-а, у афери "Планинска" неправоснажно су били осуђени Младен Млинаревић за којег је утврђено да је за Санадера израдио увећану процјену вриједности некретнине и Стјепан Фиолић, бивши ХДЗ-ов саборски заступник и власник месне индустрије чију је зграду у Планинској улици купило Министарство регионалног развоја на чијем је челу био Петар Чобанковић.

Млинаревић и Фиолић су на првом суђењу осуђени на годину дана условно, а казна им је замијењена радом за опште добро.