latinica  ћирилица
17/05/2019 |  16:37 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Бура у Бијељини у вези с Месићевим доласком

Вијест да ће се градоначелник Бијељине иза затворених врата састати са бившим предсједником Хрватске, Стјепаном Месићем, дигла је Семберце на ноге.

Након што је потврдио да ће Месић доћи у Бијељину, из Мићићевог кабинета убрзо је стигао деманти да неће бити званичних састанака ни са бившим ни са садашњим званичницима Хрватске.

Бура у вези са Месићевим доласком у Бијељину, ни данас се не стишава.

Усијале су се друштвене мреже, поједина удружења траже да се Месић прогласи персоном нон грата, а градоначелник Мићић поднесе оставку.

Не можемо бити добри домаћини онима који траже укидање Републике Српске, поручују ветерани, а од градоначелника траже извињење.

- Сматрам да је човјек,  извинио би се овом народу и да му више не пада на памет да тек тако омаловажава борбу српског народа 90-их - истиче Зоран Миљановић, предсједник Скупштине ветерана Републке Српске.

У Градској борачкој организацији јуче су били изненађени, данас без коментара.

Пред новинаре није желио ни Мићић, али ни његови коалициони партнери.

Шта овдје тражи човјек који је рекао да Срби из Хрватске могу да понесу само блато на опанцима, пита посланик СНСД-а Недељко Ћорић.

- И да треба примијенити Бонска овлашћења и изоловати српског члана Предсједништва господина Додика. То показује недвосмислен став да је он против интереса српског народана на овим просторима - додаје Ћорић.

Подсјећамо, Месића, као посљедњег предсједника СФРЈ, грађани памте по реченици: "Мислим да сам обавио задатак, Југославије више нема и хвала вам лијепо."

Али и по говору у Аустралији 1992. који је у јавност процурио тек 2006. године, када га је објавио један хрватски портал, у којем Месић проглашење и признање НДХ, назива хрватском побједом:"У Другом свјетском рату Хрвати су два пута побиједили. Ми немамо разлога никоме се испричавати. Траже од Хрвата да клекну пред Јасеновац. Ми немамо пред ким шта клечати. Ми смо два пута побиједили, а сви други само једном. Ми смо побиједили 10. травња, када су силе осовине признале хрватску државу." 

Незванично, Мићо Мићић и Стјепан Месић раније су се састајали у Брчком на имању једног бизнисмена који је Месићев кум, а Мићићев пријатељ.

Занимљиво је и да је Мићо Мићић 2012. године добио признање Златна плакета за лидера локалне самоуправе деценије коју додјељује Интернационална лига хуманиста чији је почасни предсједник управо Стјепан Месић.