latinica  ћирилица
17/05/2019 |  19:25 | Аутор: СРНА

Радојичић: Mанифестација која се уклапа у правце развоја града

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је вечерас да се манифестације попут "Дана архитектуре" уклапају у правце развоја града, који треба да постане регионални центар.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

- У свим областима - од архитектуре, културе, до спорта, треба да се такмичимо са другима у региону у постизању највиших стандарда. Одржавање овакве регионалне конференције уклапа се у тај наш стратешки концепт - рекао је новинарима у Бањалуци Радојичић који је присуствовао манифестацији са међународним учешћем "Дани архитектуре" коју организује Истраживачки центар "Наш простор".

Он је поновио да је визија овог града да буде зелени град, паметни град, као и да ће бити расписани међународни конкурси за измјену урбаног језгра, за нови градски мост код тврђаве Кастел и за мултифункционалну конференцијску дворану.

- Има много посла за архитекте, дизајнере, за просторне планере - додао је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић навео је да је усвојена Стратегија развоја града у којој је јасно конципиран развој града у наредних 10 година, додајући да догађаји овог типа могу бити од помоћи у давању смјерница будућег развоја града.

- Оно што сигурно треба да урадимо у наредном периоду јесте доношење урбанистичког плана, јер ће тај документ даље обликовати град за наредних 20 до 25 година. Учесници овог скупа могу нам помоћи у смјерницама како би Бањалука требало да изгледа у наредних четврт вијека - рекао је Талић.

Члан Организационог одбора ове манифестације Соња Рапајић каже да је ово пета манифестација "Дани архитектуре", те да је ове године тема "О становању".

Она је навела да је у оквиру "Дана архитектуре" организован низ предавања са предавачима из Норвешке, Аустрије, Грчке, Сјеверне Македоније, Србије, Словеније, који су кроз презентације дали низ одгвовора и модела о теми становања.