latinica  ћирилица
18/05/2019 |  20:18 | Аутор: РТС

Прва посљедица случаја "Штрахе", Курц предлаже изборе

Аустријски канцелар Себастијан Курц предложио је одржавање ванредних избора након скандала са видео-снимком на коме аустријски вицеканцелар и лидер Слободарске партије Хајнц Кристијан Штрахе наводној нећаки руског олигарха за финансијску подршку нуди пословне повластице у Аустрији.
Штрахе и Курц - Фото: vijesti.me
Штрахе и КурцФото: vijesti.me

Себастијан Курц је на конфенцији за медије навео да ће аустријском предсједнику Александру ван дер Белену предложити да се избори одрже што прије.

- Што је много, много је - рекао је Курц и подсетио на неколико мањих скандала у којима је такође учествовала ФПО.

Испред сједишта аустријске владе, у којем се Курц налази од јутрос, окупило се око 20.000 људи који су тражили расписивање превремених избора.

Ројтерс је раније извијестио да је аустријски вицеканцелар и лидер десничарске странке ФПО Хајнц Кристијан Штрахе понудио оставку коју ће канцелар Себастијан Курц прихватити.

Штрахеа би на мјесту вицеканцелара и на челу странке требало да замијени министар саобраћаја Норберт Хофер. Оставку поднео и шеф посланичког клуба ФПО Јохан Гуденус.

Штрахе је на конференцији за новинаре рекао је да је погријешио уз оцјену да је то било глупо и неодговорно.

Додао је да затражио од своје жене и осталих да му опросте. Међутим, навео је да није урадио ништа против закона.

- Не желим, ни у ком случају, да моје понашање пружи основ за пад владе - рекао је Штрахе новинарима.

Претходно је бечка Ое24Та, позивајући се на кругове у ОВП (странка канцелара Курца), навела да је апсолутна већина чланова Предсједништва странке, као и Курц, за прекид сарадње са ФПО. 

На снимку направљеном 24. јула 2017. године на Ибици, Штрахе и његов потпредсједник странке Јохан Гуденус виде се у разговору са наводном нећаком руског милијардера која тврди да жели да купи удео високотиражног бечког дневника Кронен цајтунг.

Под насловом "Може ли се купити аустријски вицеканцелар?" снимак је објавио њемачки магазин Шпигл, чији је тим, заједно са екипом Зидојче цајтунга истражио недељама ште се дешавало поменуте вечери на Ибици.

Штрахе и Гуденус су упали у "истраживачку замку", која им је постављена у облику наводне нећаке руског милијардера која је тврдила да жели да инвестира 250 милиона евра у Аустрији, и то преко илегалних канала, што је њен пратилац у више наврата рекао на снимку.

Наводна Рускиња је обећала да ће подржати финансијски ФПО током предизборне кампање, Штрахе и Гуденус су заузврат обећали да ће јој омогућити бројне државне послове које актуелно добија концерн "Штрабаг".