latinica  ћирилица
19/05/2019 |  13:02 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Обиљежено 27 година од формирања Друге мајевичке бригаде

У Прибоју код Лопара данас је обиљежено 27 година од формирања Друге мајевичке бригаде Војске Републике Српске, чијих је више од 400 бораца дало животе за одбрану Републике Српске.
Славко Гужвић полаже вијенце - Фото: РТРС
Славко Гужвић полаже вијенцеФото: РТРС

Ратни командант Друге мајевичке бригаде пуковник Славко Гужвић рекао је новинарима да је Друга мајевичка бригада 70 одсто била састављена од избјеглог становништва и да је највише њих и страдало.

- Платила је високу цијену, погинуло је више од 400 војника, а 900 их је рањено. То је велика туга, а још већа би била да се то заборави - истакао је Гужвић.

Он је напоменуо да је ова биргада извршила задатак, јер је одбранила територију и донијевши слободу грађанима.

- Данас одајемо почаст погинулим борцима, али и заједно са саборцима евоцирамо успомене на наше погинуле другове - напоменуо је Гужвић.

Предсједник Борачке организације општине Лопаре Ристо Радић рекао је да је Друга мајевичка бригада била једна од укупно двије бригаде која је дјеловала на територији ове мајевичке општине.

- Бранила је врата Семберије у рејону Бањ брда, настала је од тузланске колоне - подсјетио је Радић.

Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је да локална заједница подржава важне датуме када је ријеч о протеклом рату, те да су сва дјеца погинулих бораца са високом стручном спремом добила запослење, да се стипендирају ученици и студенти из породица које припадају борачким категоријама, те да је са ресорним Министарство учествовала у изградњи двије стамбене зграде за породице погинулих и ратне војне инвалиде.

- Општина Лопаре у протеклој години добила је Златну значку од Борачке организације Републике Српске и то је заслуга свих Мајевичана и становника наше општине - истакао је Савић и најавио још снажнију подршку борачкој популацији.

Поводом 27 година од формирања Друге мајевичке бригаде Војске Републике Српске данас је служен парастос и положено цвијеће на спомен-обиљежје свим погинулима.

Служењу парастоса су присуствовали представници Борачке орагнизације Угљевик, Полицијске управе Бијељина, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Гарде "Пантери", бројни мјештани.