latinica  ћирилица
19/05/2019 |  13:58 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

Додик: Сваки евентуални договор са НАТО иде на верификацију у НСРС

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да Република Српска неће прихватити ниједан документ који је основа за прихватање Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/, те да ће све што евентуално буде договорено са НАТО-ом бити враћено Народној скупштини Српске на верификацију и одобрење.

- Без јединственог става Народне скупштине тешко ћемо било шта прихватити - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, рекао је да Српска може прихватити одређен план који би подразумијевао сарадњу са НАТО-ом, као што је на примјер присуство Оружаних снага БиХ у мисијама у Авганистану и слично, што је и чињено.

- Мјерило је оно што НАТО има у Србији и ми преко тога сигурно нећемо прећи. Нећемо прихватити никакав документ који се може тумачити као пут за чланство у НАТО - рекао је Додик.

Он је поновио да Српска остаје привржена резолуцији Народне скупштине о војној неутралности, што је и питање дигнитета парламента Српске и њених представника који треба да то поштују.

- Ако неко очекује да ћемо то промијенити, неће се десити - рекао је Додик.

Он је поручио да Република Српска неће прихватити чланство у НАТО у складу са Резолуцијом Народне скупштине о војној неутралности.

- То је за мене завјет. Нема чланства у НАТО и ту политику ћемо изнијети на нивоу БиХ - рекао је Додик у обраћању послије свечане академије поводом одржавања Изборне скупштине Уједињене Српске, која је одржана у Бањалуци.

Додик је напоменуо да је НАТО овдје бомбардовао народ, планирао границе између Срба на Дрини, али је додао да Српска не смије остати без пријатеља на глобалном нивоу.

Према његовим ријечима, Српска не може прихватити чланство у НАТО, али може сарадњу са тим војним савезом.

Додик је поновио да БиХ интересује европски пут и статус кандидата за ЕУ, те одлазак ОХР-а и страних судија.

Он је подсјетио да Српска има најстабилнију власт и да је уједињена на нивоу БиХ с циљем да не изневјери народ Српске већ да иза себе остави урађене конкретне пројекте попут инфраструктурних.