latinica  ћирилица
19/05/2019 |  14:10 | Аутор: СРНА

Обиљежено 27 година од формирања Вишеградске бригаде (ФОТО)

У Вишеграду је данас обиљежено 27 година од формирања Вишеградске бригаде Војске Републике Српске, кроз коју је прошло 1.700 бораца, 144 су погинула, а рањено их је око 200.
Обиљежено 27 година од формирања Вишеградске бригаде Војске Републике Српске - Фото: СРНА
Обиљежено 27 година од формирања Вишеградске бригаде Војске Републике СрпскеФото: СРНА

Предсједник Борачке организације Вишеград Александар Савић рекао је да је Вишеградска бригада поднијела велике жртве за слободу свог народа широм Републике Српске.

Савић је захвалио јунацима, ослободиоцима и њиховим породицама, али и свим припадницима Вишеградске бригаде који су дошли из Горажда, Сарајева, Коњица, Крајине и средње Босне.

Александар Савић

- Ви не славите само Дан Вишеградске бригаде већ и крсну славу овога града - додао је Савић.

Генерал Винко Пандуревић рекао је да Борачка организација и њено руководство морају бити спремни и способни да, као што су то чинили борци у рату, бране права својих чланова и да се бескомпромисно боре за напреднију Републику Српску и економски јачу, а против свих друштевних девијација и неправди.

- Нека нам ратна искуства, као вид страдања, буду наук и опомена да се свим средствима боримо за мир, суживот и да гарантујемо једни другима иста права и исте слободе - навео је Пандуревић.

Он је пожелио да Подриње буде просперитетно подручје, да се из дана у дан јача међусобно повјерење, те истакао да је то могуће само на искреним и отвореним основама.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је овај дан веома битан, јер се обиљежава дан одбране града, дан када је основана Вишеградска бригада.

Младен Ђуревић

- Овим окупљањем показујемо да поштујемо жртве које су дате за стварање Републике Српске, у којој данас слободно живимо и коју смо крвљу наших предака бранили и одбранили. Ми показујемо да чувамо нашу традицију, његујемо сјећање на прошла времена и дајемо примјер младим покољењима - нагласио је Ђуревић.

Ђуревић је додао да се не смије дозволити прекрајање новије српске историје и ново другачије сјећање и памћење.

Према његовим ријечима, приоритет мора бити одбрана и очување Републике Српске онако како су је борци створили и одбранили у рату.

На споменик браниоцима Републике Српске вијенце су положили представници општинске Борачке организације, руководства општине, Борачке организације Сарајевско-романијске регије, Борачке организације општине Рудо, Удружења ветерана ратова града Ужица и вишеградског одбора СДС-а.

Делегације су јутрос обишле и Српско војничко гробље на Мегдану и спомен-собу палим српским борцима.