latinica  ћирилица
21/05/2019 |  08:04 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Додик 6. јуна у Санкт Петербургу са руководством Гаспрома

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик разговараће 6. јуна у Санкт Петербургу са руководством руске гасне компаније Гаспром о прикључењу на гасовод Турски ток.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Ово је Гласу Српске потврдио шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић.

Разговори ће бити обављени у оквиру Економског форума у Санкт Петербургу.

Перовић истиче да Српска годинама жели гасификацију, због чега и разговори са партнерима из Русије трају дуже времена, а сада су и интензивирани.

- Додик и Алексеј Милер, један од првих људи руског Гаспрома, састаће се 6. јуна и причати о свему. Дуже времена радимо са партнертима из Русије на дневном нивоу, али о детаљима пројекта још је рано да говоримо, па и о томе гдје ће крак ући у Српску - навео је Перовић.

Он је додао да се мора видјети која је оптималнија и јефтинија варијанта, колико ће ко узимати гаса, која ће бити траса.

- Није то једноставан посао. Ускоро би требало да почне израда бизнис плана који треба да одговори на та и слична питања о овом важном гасном пројекту. Наши планови нису нереални - рекао је Перовић.

За Српску, нагласио је он, могуће прикључење на гасовод има велики значај, прије свега са аспекта енергетске безбједности јер је ријеч о енергенту који је јефтинији и који мање загађује.

Перовић је подсјетио и да је комплетан план гасификације у Републици Српској направљен када је биио актуелан пројекат Јужни ток.

Он је додао да ће разговори Додик са руководством Гаспрома бити обављени у оквиру Економског форума у Санкт Петербургу.

Додик је раније саопштио да очекује разговоре са руским партнерима о градњи гасовода у Српској који ће бити дио Турског тока, уз нагласак да би градња могла почети овог љета.

Ријеч је о великом енергетском пројекту чија је градња почела у Србији прошле седмице, а према писању београдских медија, око милијарду кубика гаса требало би да буде транспортовано у Српску.