latinica  ћирилица
21/05/2019 |  08:31 ⇒ 08:33 | Аутор: СРНА

Почиње "Филмотека" на Палама

Кинотека Републике Српске ће од вечерас у оквиру тродневне мајске "Филмотеке" на Палама представити неке од најзначајнијих филмова Акире Куросаве, Бернарда Бертолучија и Франсиса Форда Кополе.
Филмска трака - Фото: илустрација
Филмска тракаФото: илустрација

Куросава ће бити приказан вечерас филмом "Рашомон" из 1950. године, који је освојивши "Златног лава" у Венецији 1951. године, уједно означио и почетак упознавања Запада са јапанском кинематографијом, саопштено је из Кинотеке Републике Српске.

Акира Куросава је био јапански филмски редитељ, сценариста и продуцент, те један од најкреативнијих и најоригиналнијих аутора јапанске и свјетске кинематографије, кога су на западу звали Шекспиром савременог филма.

Снимио је 30 филмова, међу којима су најпознатији - "Рашомон", "Пијани анђео", "Живјети", "Седам самураја", "Крвави престо", "Скривена тврђава", "Тјелесна стража", "Риђобради" и "Кагемуша".

Добитник је више од 70 награда, а 1990. године добио је "Оскара" за животно дјело.

Бертолучијев филм "Конформиста" из 1970. године који ће бити приказан сутра, представља причу о Мусолинијевој фашистичкој Италији, те га многи сматрају једним од најутицајнијих филмова седамдесетих година и једним од најзначајнијих у Бертолучијевој каријери, а освојио је и десетак свјетских награда, те је био номинован и за "Оскара".

Италијански редитељ, Бернардо Бертолучи био је један од ријетких који су успјели да премосте јаз између европске и холивудске филмске сцене, а 2011. године уручена му је и "Златна палма" током отварања Канског фестивала.

У четвртак, 23. маја на програму је Кополин филм "Прислушкивање", који је освојио "Златну палму" у Кану 1974. године, а био је номинован и за "Оскара" у три категорије.

Као филм од културног, историјског и естетског значаја 1995. године изабран је за чување у Националном филмском архиву САД.

Амерички редитељ, сценариста, глумац и продуцент Франсис Форд Копола добитник је више од 50 свјетских награда, а његов филм "Кум" из 1972. године добио је три "Оскара", док је наставак тог филма добио шест "Оскара" 1974. године.

"Филмотека" ће бити одржана у амфитеатру Економског факултета, са почетком у 20.00 часова, а улаз ће бити бесплатан.