latinica  ћирилица
21/05/2019 |  10:58 ⇒ 10:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Отвара се прва банка репродуктивних ћелија у Србији

Прва банка репродуктивних ћелија биће отворена данас у Клиници за гинекологију и акушерство клиничког центра Србије (КЦС), па грађани којима је неопходан репродуктивни материјал неће више морати да одлазе у иностранстбво како би се остварили као родитељи, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Он је за ТВ Пинк рекао да је држава урадила све што је до ње, да је у опрему банке уложено око милион евра, као и да су кадрови прошли посебну обуку.

- За разлику од претходника који су слали грађане на лијечење у иностранство, ми ослушкујемо потребе грађана и захваљујући финансијској дисциплини, много тога смо урадили и сада је доступно пацијентима у Србији. Данас отворити банку репродуктивних ћелија, то је велики дан, посебно за људе који не могу на други начин да се остваре као родитељи, без донирања репудуктицвних ћелија - појаснио је ресорни министар.

Захваљујући банци репродуктивних ћелија, жене и мушкарци у Србији моћи ће да о трошку државе замрзну своје полне ћелије и ембрионе, као и да их поклоне их другим људима који не могу да се остваре као родитељи.

Право да буду донатори репродуктивног материјала имају жене које су здраве физички и психички и које су старе између 21 и 34 године и мушкарци до 40 година.

- Желимо да што више донора буде из Србије, и сада је важно да мотивишемо људе да буду донори, да више парова или појединаца помогнемо - појаснио је Лончар.

Он подсјећа да је анонимност загарантована и да неће моћи да се добију подаци, осим због медицинских индикација.

- Све је уређено правилником да до тих података не може да се дође - закључио је Лончар.