latinica  ћирилица
21/05/2019 |  11:49 ⇒ 20:25 | Аутор: СРНА

Повећати број полицијских службеника због миграната

Руководство Граничне полиције БиХ, омбудсмани и представници Мисије ОЕБС-а констатовали су да је крајњи моменат да се Гранична полиција адекватније материјално-техничко опреми и ојача оперативне капацитете пријемом већег броја полицијских службеника с циљем повећања ефикасности, посебно због све већег прилива миграната.
Састанак Граничне полиције БиХ, омбудсмана и представника ОЕБС - Фото: СРНА
Састанак Граничне полиције БиХ, омбудсмана и представника ОЕБСФото: СРНА

Омбудсмани за људска права у БиХ и представници Мисије ОЕБС-а у БиХ исказали су спремност за додатну едукацију полицијских службеника, при чему би ставили на располагање своје капацитете за реализацију специјалистичких обука јер је за рјешавање сложеног стања на граници БиХ, уз капацитете Граничне полиције, неопходно ставити на располагање и капацитете свих полицијских агенција, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

На састанку у Сарајеву разговарано је о проблему у вези са илегалним миграцијама са аспекта евентуалног кршења људских права, као и о просторијама за задржавање у организационим јединицама Граничне полиције.

Констатовано је да је у првих пет мјесеци ове године знатно повећан број илегалних прелазака држављана земаља високог миграцијског ризика у односу на претходну годину, што додатно усложњава стање на граници, а да Гранична полиције располаже истим капацитетима, наглашено је у саопштењу.

Представници Граничне полиције истакли су и безбједносни проблем због отежане могућности утврђивања идентитета миграната приликом илегалних прелазака границе.

Састанку су присуствовали директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић, замјеник директора Фахрудин Халач, помоћник директора за организацију и операције Драган Кулић, омбудсмани за људска права у БиХ Јасминка Џумхур, Љубинко Митровић и Нивес Јукић, те представници Мисије ОЕБС-а у БиХ Лејла Мамут, Инела Хаџимешић и Сања Фицџералд.