latinica  ћирилица
21/05/2019 |  12:34 ⇒ 12:39 | Аутор: СРНА

Требиње: Прилив миграната у благом порасту

Начелник требињске Полицијске управе Синиша Лакета рекао је да је стање безбједности на подручју које ова управа покрива оцијењено као добро, али да је прилив миграната у пограничном појасу са Црном Гором у благом порасту.
Синиша Лакета, Петар Козјак и Бојан Дабић - Фото: СРНА
Синиша Лакета, Петар Козјак и Бојан ДабићФото: СРНА

Лакета је на конференцији за новинаре рекао да су полицијски службеници евидентирали четири кривична дјела, а разријешили три која су починили мигранти, а која се односе на крађе моторних возила. 

- Евидентирана су четири отуђења моторних возила која нису била адекватно обезбијеђена. Три возила су пронађена - једно на територији Републике Српске а два у ФБиХ. Наведена возила кориштена су за превоз и углавном је ријеч о нелегалним миграцијама - навео је Лакета.

Он је истакао да је у протеклом периоду забиљежен нови појавни облик криминалитета - превара коју је одређена група лица радила како на подручју управе, тако и цијеле Републике Српске. 

- У априлу смо идентификовали ову групу и они се налазе у притворској јединици Требиње - додао је Лакета.

Начелник Сектора полиције у овој управи Петар Козјак рекао је да су у априлу евидентиране 32 саобраћајне незгоде, што је за око три одсто мање у односу на исти период прошле године.

Козјак је истакао да је протеклог мјесеца забиљежено чак 1.122 прекршаја из области безбједности саобраћаја. 

- Из саобраћаја је искључен 51 возач, од чега 21 због вожње под утицајем алкохола, 15 због вожње прије стицања права на управљање, а три због утицаја опијата - навео је Козјак.

Говорећи о нарушавању јавног реда и мира, он је рекао да је у априлу евидентирано 21 нарушавање јавног реда и поднесено 26 извјештаја, што је за 13 мање у односу на исти период лани.

Козјак је нагласио да је највећи број ових прекршаја, чак 10, забиљежен у општини Гацко. 

- Највише почињених прекршаја односи се на тучу и физички напад - укупно 10 прекршаја. Највише прекршаја се почини од поноћи до два сата ујутру, а најчешће мјесто чињења били су тргови и улице - рекао је Козјак.

Начелник Сектора криминалистичке полиције требињске Полицијске управе Бојан Дабић рекао је да је ова управа у априлу евидентирала 22 кривична дјела, што је за 10 мање у односу на упоредни период прошле године. 

- Расвијетљено је пет кривичних дјела из овог периода - навео је Дабић.

Полицијска управа Требиње апеловала је на возаче да поштују законске прописе и да својим понашањем допринесу већој безбједности саобраћаја.