latinica  ћирилица
21/05/2019 |  12:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Стигла два десантна брода Хрватске, из њих изашло стотину војника Албаније и Косова

У склопу међународне војне вежбе "Хитни одговор 19", која се од 10. маја до 6. јуна одржава у Хрватској, Словенији и Мађарској, стигла два десантна брода.

Два десантна брода минополагача Хрватске ратне морнарице "Крка" и "Цетина" пристигли су јуче у задарску луку, а како преноси Хина, из бродова се "искрцало стотину припадника оружаних снага Републике Албаније и Косовских безбједносних снага са 23 возила".

Наводи се да је Давор Алујевић, командант брода ДБМ-82 "Крка", рекао да је то "први пут да се бродовима ХРМ превозе албанске и косовске снаге с мјестом укрцавања у луци друге савезничке државе, односно из албанске луке Драч".

Хрватска агенција наводи да ће "након искрцавања у Гаженици, те снаге копненим путем бити превезене на војни полигон "Еуген Кватерник" код Слуња.

Хрватско Министарство одбране јуче је саопштило да је на међународној војној вежби "Хитни одговор 19" извршен ваздушни десант америчких снага на овај војни полигон код Слуња.

Хина је пренијела да је хрватско министарство међу 1.600 војника који учествују у вјежби - из Хрватске, Словеније, Мађарске, САД, Албаније, Црне Горе, Пољске, Француске, Уједињеног Краљевства, Литваније, Северне Македоније, БИХ, Италије и Њемачке, навело и "припаднике оружаних снага Косова".

Наводи се да ову вјежбу планира и води Команда америчких снага за Европу (УСЕУЦОМ) са тежиштем на увјежбавању снага земаља чланица А-5 иницијативе.

У овој иницијативи, која носи назив и Америчко-јадранска повеља, чланице су Албанија, Хрватска, Сјеверна Македонија, Црна Гора, БиХ и САД, док је Србија 2008. године добила статус посматрача.