latinica  ћирилица
21/05/2019 |  13:22 ⇒ 20:30 | Аутор: СРНА

Договорена расподјела свих директорских позиција

Коалиционим споразумом шест политичких партија које чине владајућу коалицију у Републици Српској о расподјели 100 приоритетних мјеста у јавним предузећима и установама предвиђено је да на 54 позиције директоре именује СНСД, 14 ДНС, 13 СП, по седам Демос и Уједињена Српска, а пет НДП, сазнаје Срна.
Састанак владајуће коалиције, архив - Фото: СРНА
Састанак владајуће коалиције, архивФото: СРНА

Када је ријеч о процентуалној заступљености, СНСД-у ће припасти 53,57 одсто позиција, ДНС-у 14,28 одсто, СП-у 12,5 одсто, Демосу и Уједињеној Српској по 7,14,а НДП-у 5,35 одсто.

Коалиционим споразумом, који је у посједу Срне и који би ускоро требало да потпишу предсједници странака, предвиђено је да СНСД делегира директоре Електропривреде Републике Српске и њених зависних предузећа - Рудника и термоелектране Гацко, Хидроелектрана на Требишњици, Хидроелектрана на Дрини, Хидроелектрана на Врбасу, Електро-Бијељина, Електро-Добој и Електродистрибуције Пале.

Најснажнија политичка партија у Српској добила је директорске позиције и у Пореској управи, Заводу за запошљавање, Републичком заводу за статистику, Водама Српске, Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове, Агенцији за аграрна плаћања, Фонду за пензијско и инвалидско осигурање и Фонду здравственог осигурања Српске.

СНСД-у су према коалиционом споразуму припале и директорске позиције у Републичкој комисији за енергетику, Агенцији за банкарство, Инвестиционо-развојној банци, Службеном гласнику, Противградној превентиви, Републичкој дирекцији за за обнову и изградњу и Гарантном фонду Републике Српске.

Ова партија делегираће и директоре Ветеринарског института "Др Васо Бутозан", Аеродромима, Републичком секретаријату за вјере, Архиву, Републичком хидрометеоролошком заводу и Републичком педагошком заводу.

Кадар СНСД-а управљаће и Универзитетским клиничким центром Републике Српске у Бањалуци, те болницама "Свети апостол Лука" Добој, "Свети врачеви" Бијељина, "Србија" Источно Сарајево, Универзитетском болницом у Фочи, те болницама у Зворнику, Требињу, Невесињу и Градишци.

Коалиционим споразумом СНСД-у су припале и директорске позиције у Заводу за форензичку психијатрију, Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић", Републичком секретаријату за расељена лица и миграције и Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

Диртекторе Агенције за мирно рјешавање радних спорова, Агенције за акредитацију високошколских установа, Агенције за управљање одузетом имовином, Центра за једнакост и равноправност полова – Џендер центар, Угоститељског сервиса Владе Републике Српске, националних паркова Сутјеска и Дрина, Музеја Српске, предузећа Орао Бијељина и Технички ремонтни завод Братунац, те Истраживачко-развојног центра електроенергетике такође ће предложити СНСД.

Коалиционим споразумом је предвиђено да ДНС добије директорске позиције у Жељезницама, Путевима, Агенцији за осигурање, Фонду за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида, Туристичкој организацији и Републичком секретаријату за законодавство.

ДНС ће имати директоре и у Заводу за образовање одраслих, Болници "Младен Стојановић" Приједор, Болници за хроничну психијатрију Модрича, Оператору система подстицања, Пословној зони града Бањалука, Националном парку Козара, Заштитном фонду и Гас промету Истично Сарајево.

Међустраначком подјелом СП-у су припала директорска мјеста у Шумама, Електро-Херцеговини, Републичкој управи за инспекцијеске послове, Фонду за дјечију заштиту, Комисији за концесије и Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге.

Социјалисти ће предложити и директоре Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност, Центра за пружање бесплатне правен помоћи, Завода за стоматологију, Агенције за сертификацију, акредитацију и унапређење квалитета, Психијатријске болнице Соколац, Агенције за државну управу и Космоса Бањалука.

Демос ће предложити директоре Рудника и термоелектране Угљевик, Аутопутева, Завода за медицину рада и спорта, Републичког девизног инспектората, Републичке управе за игре на срећу, Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа и Гас-реса Бањалука.

Уједињена Српска је коалиционим споразумом добила директорска мјеста у Републичкој управи цивилне заштите, Институту за јавно здравство, Заводу за уџбенике и наставна средства, Поштама Српске, Републичком заводу за геолошка истраживања и Републичком заводу за стандардизацију и метрологију.

Коалиционим споразумом је предвиђено да НДП номинује директоре у Електрокрајини, Агенцији за безбједност саобраћаја, Републичкој дирекцији за промет наоружања и војне опреме, Дому за лица са инвалидитетом у Вишеграду и предузећу Град у Бијељини.

- Коалициони споразум је скоро у потпуности усаглашен и могуће су тек неке козметичке промјене. Директора Агенције за државну управу вјероватно ће предлоижити СНСД, а СП ће заузврат дати директора Музеја Републике Српске. Извјесно је и да ће СНСД уступити Демосу позицију директора Електродистрибуције Пале након што актуелни директор оде у пензију - рекао је извор Срне из владајуће коалиције.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је послије јучерашње сједнице Предсједништва и Извршног комитета те странке да су разматрали и усвојили дефинитивни коалициони споразум шест партија о расподјели приоритетних мјеста у јавним предузећима и установама, те да очекује да ће у најскорије вријеме потписати коалициони споразум и почети са његовом примјеном.