latinica  ћирилица
21/05/2019 |  13:57 ⇒ 14:00 | Аутор: СРНА

Вујковић: Пратимо препоруке Међународне музејске организације

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић поручила је да музеји у Српској улажу напоре да буду установе које ће пратити све препоруке Међународне музејске организације при Унеску.
Сарита Вујковић - Фото: СРНА
Сарита ВујковићФото: СРНА

Она је рекла новинарима да ће генералном предсједнику ИКОМ-а Суаи Аксои, која борави у посјети Бањалуци, показати изложбу Перцепције Музеја савремене умјетности која ће у септембру званично бити презентована на генералној конференцији ИКОМ-а у Кјоту.

- Показаћемо јој наше идеје, развој музеологије и улогу музеја у нашем друштву - навела Вујковићева.

Према њеним ријечима, генералном предсједнику Међународне музејске организације биће представљен рад и активности Музеја и змијањски вез- свјетско нематеријално насљеђе са листе Унеска.

Суаи Аксои рекла је да у посјети Музеју савремене умјетности Републике Српске борави поводом обиљежавања Међународног дана музеја, чија је сврха међукултурна размјена, разумијевање и сарадња, као и промоција културних догађаја и насљеђа у свијету.

Она је појаснила да ИКОМ помаже локалним заједницама и музејима.

- Улога музеја је да донесе мир и суживот - поручила је Аксои.

Према њеним ријечима, тема овогодишњег Дана музеја је "Музеји као културни хабови: будућност традиције", а то је и тема генералне конференције ИКОМ-а у Кјоту која ће бити одржана у септембру и на којој се очекује око 3.500 учесника.

- Тема конференције биће савремени проблеми у музеологији и велике промјене у 21. вијеку - додала је Аксои.

Генерални предсједник ИКОМ-а је у оквиру свог мандата посјетила музеје у региону, састала се са директорима ових установа у Београду, Загребу и Љубљани, а ово јој је прва званична посјета БиХ.